Κρατούμενος πέθανε από δίψα σε φυλακή του Μιλγουόκι (vid)

Gazzetta team
Κρατούμενος πέθανε από δίψα σε φυλακή του Μιλγουόκι (vid)
Οι δεσμοφύλακες του στέρησαν το νερό επί επτά ημέρες για να τον… τιμωρήσουν.

Από αφυδάτωση πέθανε στις ΗΠΑ ένας κρατούμενος που έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα αφού οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έκοψαν το νερό στο κελί του επί επτά ημέρες, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα από τις καταθέσεις μαρτύρων ενώπιον ενός σώματος ενόρκων που θα κληθεί να αποφασίσει αν πρέπει να ασκηθεί δίωξη και να δικαστούν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Ο 38χρονος Τέριλ Τόμας πέθανε στις 24 Απριλίου 2016 αλλά οι συνθήκες του θανάτου του διαλευκάνθηκαν μόλις τώρα, κατά την ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο του Μιλγουόκι. Από τις καταθέσεις και ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Milwaukee Journal Sentinel προέκυψε ότι στον Τόμας επιβλήθηκε στέρηση του νερού επειδή οι φύλακες ήθελαν να τον τιμωρήσουν για τη συμπεριφορά του.

Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε στα κρατητήρια του σερίφη της κομητείας του Μιλγουόκι αφού άνοιξε πυρ σε έναν δρόμο κατόπιν πυροβόλησε στον αέρα σε ένα καζίνο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος. Τον έβαλαν στην απομόνωση, κάτι που σύμφωνα με την οικογένειά του ισοδυναμούσε με βασανιστήριο.

Επειδή ο Τόμας δεν μπορούσε να παραμείνει ήσυχος, οι φύλακες αποφάσισαν να κόψουν την παροχή νερού στον νιπτήρα και την τουαλέτα του μικροσκοπικού κελιού του. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες άλλων κρατουμένων, στις οποίες βασίστηκε το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο 38χρονος πέρασε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του παρακαλώντας μάταια να του δώσουν λίγο νερό. Έχασε 16 κιλά και πέθανε τελικά στο τσιμεντένιο πάτωμα του κελιού του, όπου δεν υπήρχε ούτε ένα στρώμα.

Ο τοπικός εισαγγελέας αποφάσισε την Δευτέρα να αναθέσει σε έξι ενόρκους να ερευνήσουν την υπόθεση αυτή.

b99753037z.1_20160705095329_000_gmig9d6j.1-1
Το θύμα μαζί με τον γιό του σε παλαιότερη φωτογραφία

Ο θάνατος του Τόμας φέρνει σε δύσκολη θέση τον αμφιλεγόμενο σερίφη του Μιλγουόκι, Ντέιβιντ Κλαρκ, έναν υπερσυντηρητικό Αφροαμερικανό που στήριξε ενεργά τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία του και του έγινε η τιμή να εκφωνήσει ομιλία από το βήμα του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων.

Σύμφωνα με τη Milwaukee Journal Sentinel ο σερίφη Κλαρκ εξοργίστηκε και απείλησε τον γιατρό που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Τέριλ Τόμας είναι ανθρωποκτονία.

Η εισαγγελία, αφού της κατατεθούν τα συμπεράσματα των ενόρκων για την υπόθεση αυτή, διατηρεί το δικαίωμα να την βάλει στο αρχείο ή να ασκήσει δίωξη σε βάρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων του Κλαρκ.