Λαγκάρντ: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά το θέμα του χρέους

Gazzetta team
Λαγκάρντ: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά το θέμα του χρέους
H Eλλάδα βαδίζει προς την σωστή κατεύθυνση αλλά οι συνομιλίες για το πρόγραμμα και τον ρόλο του ΔΝΤ είναι στα μισά της διαδρομής

Τον οδικό χάρτη που θα πρέπει να ακολουθηθεί για να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα περιέγραψε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Tο Ταμείο δεν ζητά περισσότερη λιτότητα από την Ελλάδα, αλλά ζητά να εφαρμοσθούν τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί από το 2016» τόνισε η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο ινστιτούτο Bruegel στις Βρυξέλλες. «H Eλλάδα βαδίζει προς την σωστή κατεύθυνση αλλά οι συνομιλίες για το πρόγραμμα και τον ρόλο του ΔΝΤ είναι στα μισά της διαδρομής» πρόσθεσε, λίγο πριν την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, ενώ τόνισε πως το ΔΝΤ ακόμα εξετάζει εάν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο ακόμα» είπε η κ Λαγκάρντ.

Όπως υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ, προϋπόθεση είναι να γίνουν πρώτα οι μεταρρυθμίσεις.

Αναφορικά με το θέμα του χρέους, η κ.Λαγκάρντ ανέφερε μεν ότι θα χρειασθεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά το πως θα γίνει αυτό θα αποφασισθεί μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, το 2018. Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι το περίγραμμα της αναδιάρθρωσης μπορεί να συζητηθεί πριν. ΣυΖητάμε ακόμη υπό ποιους όρους θα μπορούσε να δανείσουμε με κάποιο τρόπο τη χώρα, Δεν έχουμε όμως φτάσει σε αυτό το σημείο ακόμα».

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ έρχονται σε μια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για το θέμα του προσδιορισμού των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι ευρωπαίοι δανειστές φέρονται να είναι έτοιμοι να παράσχουν στο ΔΝΤ ισχυρές δεσμεύσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, κάτι που αναμένεται να κάνουν το 2018, σε χρόνο πολιτικά ασφαλή για τη Γερμανία.

Αυτή η κίνηση εκτιμάται ότι θα είναι αρκετή για να δώσει την δυνατότητα στο ΔΣ του Ταμείου να αποφασίσει την ενεργό συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Εάν αυτός ο σχεδιασμός υλοποιηθεί, θα φέρει εκ νέου σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία θα δει ξανά τους δικούς της σχεδιασμούς να ακυρώνονται.

Πρακτικά η κυβέρνηση θα βρεθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες να νομοθετεί εκ των προτέρων τα σκληρά μέτρα της συμφωνίας για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, χωρίς να γνωρίζει κατά πόσον θα ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος, αφού οι αποφάσεις θα ληφθούν σε τουλάχιστον ένα χρόνο από τώρα.

Πηγή: thetoc.gr