Γλυφάδα: Θύμα διαδικτυακού παιχνιδιού η 16χρονη που κρεμάστηκε;

Gazzetta team
Γλυφάδα: Θύμα διαδικτυακού παιχνιδιού η 16χρονη που κρεμάστηκε;
Ένα κορίτσι μόλις 16 χρόνων βρέθηκε κρεμασμένο με μαντήλι από το πόμολο της ντουλάπας το απόγευμα της Δευτέρας στο δωμάτιο του.

Ένα κορίτσι μόλις 16 χρόνων βρέθηκε κρεμασμένο με μαντήλι από το πόμολο της ντουλάπας το απόγευμα της Δευτέρας στο δωμάτιο του. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η καθηγήτρια που της έκανε ιδιαίτερα ειδοποίησε τους γονείς της, όταν η μαθήτρια της δεν της άνοιξε αν και χτύπησε το κουδούνι ξανά και ξανά.

Η Αστυνομία έχει ξεκινήσει εντατικές έρευνες με σκοπό να διευκρινιστεί εάν πρόκειται για αυτοκτονία ή εάν η 16χρονη έπεσε θύμα διαδικτυακού παιχνιδιού «choking game» το οποίο λέγεται πως έχει γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο παίκτης δένεται στο λαιμό με ένα σκοινί μέχρι να ζαλιστεί.

Έχει κατασχεθεί ο προσωπικός της υπολογιστής προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το τραγικό συμβάν είναι απόρροια αυτής της διαδικτυακής "μόδας".

Σύμφωνα με πληροφορίες από το vimaonline.gr, ιστοσελίδα των νοτίων προαστίων, οι οικείοι της αποδίδουν τον θάνατο ίσως σε δυστύχημα κατά τη διάρκεια του «παιχνιδιού». Η αυτοκτονία δεν είναι πιθανό σενάριο για τους ανθρώπους αυτούς, καθώς λένε πως η κοπέλα ήταν γενικά χαρούμενη και δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ πρόσφατα είχε πραγματοποιήσει ταξίδι στο εξωτερικό.

Τώρα, η έρευνα επικεντρώνεται στο laptop της κοπέλας, ενώ εξετάζονται και πρόσφατες γραπτές εκθέσεις της, ώστε να εξακριβωθούν τα αίτια.

Τι είναι το choking game

Το "παιχνίδι" ασφυξίας δεν είναι κάτι καινούργιο. Αντίστοιχα "παιχνίδια" συναντιούνται αιώνες πίσω, κυρίως όμως ανάμεσα σε ενηλίκους και δη κατά της διάρκεια της ερωτικής πράξης - ερωτικών παιχνιδιών. Πλέον όμως φαίνεται να αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο, στο οποίο λαμβάνουν μέρος ανήλικοι, πολλές φορές από το διαδίκτυο σε ένα"παιχνίδι λιποθυμίας". Σε αυτό κάποιος λαμβάνει μέρος μετά την πρόσκληση κάποιου τρίτου ώστε να βιώσει την αίσθηση μιας κατάστασης λιποθυμίας ή ημιλιποθυμίας ή μια εμπειρία πολύ κοντινή στον θάνατο.

Όλο αυτό προκαλείται έπειτα από υποξία ή αλλιώς έλλειψη οξυγόνωσης του εγκεφάλου, λόγω του στραγγαλισμού ή με την επιτηδευμένη αύξηση του ρυθμού της αναπνοής και με απότομη παύση της αναπνοής.

Είναι ενδεικτικά τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε από Κέντρο Ψυχικής Υγείας στον Καναδά και βρήκε το 2008 ότι περισσότεροι από 79.000 φοιτητές στο Οντάριο είχαν δοκιμάσει το συγκεκριμένο παιχνίδι. Αντίστοιχη έρευνα στο Οχάιο των ΗΠΑ το 2006, είχε βρει ότι ένα 11% σε ηλικίες 12-18 ετών είχαν δοκιμάσει το παιχνίδι και ένα 19% σε ηλικίες 17-18.

Tο 2008, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών είχε δημοσιοποιήσει την πρώτη του έκθεση για το φαινόμενο και ανέφερε για περίπου 80 θύματα, στην πλειοψηφία τους αγόρια μεταξύ 11 και 16 ετών. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί και τούτο οδηγεί σε υπερβολές. Ωστόσο, είναι αλήθεια πως το διαδίκτυο και ειδικότερα τα σόσιαλ μίντια (Facebook) έχουν "βοηθήσει" στην προώθηση του επικίνδυνου φαινομένου.

Στο πλαίσιο μελέτης του 2015, το Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν εξέτασε 419 βίντεο που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο και έδειχναν έφηβους να δοκιμάζουν το choking game μόνοι τους είτε με φίλους τους. Τα εν λόγω βίντεο είχαν συνολικά πάνω από 22 εκατομμύρια views!

Τα θύματα σε όλο τον κόσμο

Ήταν μόλις πριν μερικούς μήνες όταν ένα μόλις 11χρονο αγόρι από τη Νότια Καρολίνα βρέθηκε νεκρό στο δωμάτιο του. Ο Garrett Pope Jr. βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιό του και η εξέταση της σορού έδειξε ότι ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος, το οποίο συνέβη ενώ ο 11χρονος προσπαθούσε να προκαλέσει ασφυξία στον εαυτό του με ένα σχοινί.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, ένας δωδεκάχρονος πέθανε προσπαθώντας να αυτοστραγγαλιστεί με μια ζώνη. Το παιδί βρήκε η μητέρα του, στη βάση της σκάλας, με το χέρι του να κρατάει ακόμα τη ζώνη γύρω από το λαιμό του.

Ένα αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε τον περασμένο Γενάρη στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας.

Πηγή: thetoc.gr