Πρώτη «μάχη» Ερντογάν στη Γερμανία

Gazzetta team
Πρώτη «μάχη» Ερντογάν στη Γερμανία
Η αυλαία της ψηφοφορίας που θα κρίνει το μελλοντικό θεσμικό καθεστώς του τουρκικού κράτους άνοιξε χθες στη Γερμανία, με την προσέλευση Τούρκων στις κάλπες του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Στη Γερμανία ζουν 3 εκατομμύρια άτομα με καταγωγή από την Τουρκία, μεταξύ αυτών και 800.000 Κούρδοι. Εξ αυτών το 1,4 εκατ. έχει τουρκική υπηκοότητα και οι 200.000 διπλή υπηκοότητα, ανεβάζοντας το διακύβευμα για τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στις 1,6 εκατ. ψήφους. Μαζί με το 1,1 εκατ. Τούρκων που ζουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οι διαφιλονικούμενες ψήφοι από το εξωτερικό φθάνουν τα 2,7 εκατ. Πρόκειται για υπολογίσιμη μάζα ψηφοφόρων, ιδίως όταν πρόκειται για μια αμφίρροπη αναμέτρηση όπως το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Στο παρελθόν, οι Τούρκοι του εξωτερικού έπρεπε να μεταβούν στην Τουρκία για να ψηφίσουν, αλλά αυτό άλλαξε με νόμο του κυβερνώντος AKP. Ακόμη και έτσι, η συμμετοχή κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Στις εκλογές του Νοεμβρίου 2015, έλαβε μέρος ποσοστό 40% των εχόντων δικαίωμα ψήφου. Κάποιοι Τούρκοι της Γερμανίας είναι αποστασιοποιημένοι από τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, ενώ άλλοι θεωρούν εμπόδιο την απόσταση, καθώς τα εκλογικά τμήματα μπορεί να απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους – εκτός αν βρίσκονται στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου είχαν εγκατασταθεί οι περισσότεροι Τούρκοι «προσκεκλημένοι εργάτες» της δεκαετίας του 1960 και όπου συγκεντρώνονται τέσσερα από τα 13 εκλογικά κέντρα.

Η προεκλογική εκστρατεία του δημοψηφίσματος όξυνε δραματικά τους τόνους ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία, καθώς η Γερμανία περιόρισε τις προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών και η Αγκυρα κατηγόρησε το Βερολίνο για «ναζιστικές πρακτικές». Χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι η διαμάχη αυτή θα καθυστερήσει την ενσωμάτωση των Τούρκων κατοίκων της χώρας στη γερμανική κοινωνία κατά πολλές δεκαετίες. Η εκστρατεία για το «ναι» στο δημοψήφισμα που θα διευρύνει σημαντικά τις εξουσίες της τουρκικής προεδρίας είναι δομημένη γύρω από εθνικιστικά συνθήματα, ενώ η εκστρατεία του «όχι» επικαλείται τη δημοκρατία.


Πηγή: kathimerini.gr