Η όμορφη ιστορία του άστεγου Παύλου που άλλαξε τη ζωή του από ένα post στο Facebook (pics)

Gazzetta team
Η όμορφη ιστορία του άστεγου Παύλου που άλλαξε τη ζωή του από ένα post στο Facebook (pics)
Συχνά λέγεται ότι το να κάνεις φίλους στο Facebook που δεν ξέρεις ή δεν έχεις δει ποτέ στη ζωή σου, μπορεί να σε οδηγήσει στην αλλοτρίωση, στην κατάθλιψη ή σε κινδύνους. Στην περίπτωση του Παύλου, το Facebook προσέφερε μία νέα ζωή.

Ο Παύλος είναι ένας από τους άστεγους της Αθήνας. Ψάχνοντας ένα μέρος που θα μπορούσε να ξαπλώσει χωρίς να βρέχεται και να κρυώνει, διανυκτέρευε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Τον Παύλο συνάντησε τυχαία έξω από ένα σουπερμάρκετ στη Βάρη ο Στέφανος. Δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Τον ρώτησε τι θα μπορούσε να του αγοράσει για να φάει και εκείνος απάντησε: «Μία τυρόπιτα, παρακαλώ». Οι δυο τους έπιασαν κουβέντα. Ο Στέφανος έμαθε ότι ο Παύλος δεν είχε οικογένεια, πως είχε εργαστεί από υπάλληλος γραφείου έως οικοδόμος και μία μέρα κατέληξε στον δρόμο χωρίς δουλειά - όπως θα μπορούσε να είχε συμβεί σε οποιονδήποτε άλλον. Αν και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει επίσημη καταμέτρηση των αστέγων από την ελληνική πολιτεία, σύμφωνα με υπολογισμούς, ο αριθμός τους φτάνει τους 40.000 σε όλη την χώρα.

Ο Στέφανος έκανε μία ανάρτηση στο Facebook, ζητώντας από άλλους χρήστες να επικοινωνήσουν μαζί του σε περίπτωση που μπορούσαν να βοηθήσουν τον Παύλο. Η ανταπόκριση ήταν άμεση. Περισσότεροι από 100 άγνωστοι άνθρωποι έστειλαν inbox για να βοηθήσουν τον Παύλο να βρει σπίτι και δουλειά.

Ένας από αυτούς είναι ο Κώστας, ένας 64χρονος συνταξιούχος που μένει στο Λαγονήσι. Μόλις είδε την ανάρτηση του Στέφανου, κινητοποιήθηκε αμέσως. Όπως είπε στο VICE, «έμαθα μέσω του Facebook ότι ο Παύλος χρειάζεται βοήθεια. Την ανάρτηση έκαναν άνθρωποι που δεν γνωρίζω προσωπικά. Έτσι είδα τη δημοσίευση του Στέφανου και θεώρησα αναγκαίο να επικοινωνήσω μαζί του, μιας και μπορούσα να βοηθήσω».

Ο Κώστας έκανε αίτημα φιλίας, έστειλε μήνυμα, γνωρίστηκε με τον Στέφανο και έτσι, από χθες το βράδυ ο Παύλος έχει κάπου να μείνει. «Συναντηθήκαμε στο Ελευθέριος Βενιζέλος, από όπου τον πήρα και πήγαμε σπίτι μου. Μπορεί να μείνει μαζί μου για όσο καιρό χρειαστεί. Ελπίζω μόνο να είμαι εύκολος στη συμβίωση», λέει.

Μία μέρα μετά την κινητοποίηση μέσω Facebook, o Παύλος έχει ήδη ξεκινήσει ραντεβού με ανθρώπους που του προσφέρουν εργασία. Οι προτάσεις ξεπερνούν ήδη τις δέκα και γίνονται προσπάθειες με αυτές τις προτάσεις να βοηθηθούν άλλοι άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια. Πριν από 24 ώρες, τίποτα από αυτά δεν υπήρχε.

«Όταν βλέπεις έναν άνθρωπο στον δρόμο που ζητάει βοήθεια με μία ταμπέλα στα χέρια, δεν μπορείς να μην κάνεις κάτι», λέει ο Κώστας. «Σήμερα αισθάνομαι ένα βάρος για όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο δρόμο ξαφνικά. Όμως αισθάνομαι λίγο καλύτερα από χθες, από τη στιγμή που είδα τη φωτογραφία του Παύλου. Δυστυχώς δεν μπορούμε να βοηθήσουμε όλο τον κόσμο. Μπορούμε όμως να βοηθήσουμε τον έναν».

Πηγή: vice.com/gr