Μητσοτάκης-Μεϊμαράκης: Συνάντηση συμφιλίωσης με... Τσακαλώτο και Γιόχανσον

Gazzetta team
Μητσοτάκης-Μεϊμαράκης: Συνάντηση συμφιλίωσης με... Τσακαλώτο και Γιόχανσον
«Συμπίπτουμε και θα προχωρήσουμε σε κοινή κατεύθυνση, δεν υπάρχει κανένα θέμα παρεξήγησης», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, συμφωνώντας με τη «γραμμή» για καταψήφιση των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης.

Με τη συνδρομή και του ευνοϊκού κλίματος που αποτυπώνεται σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις για την αξιωματική αντιπολίτευση και την προοπτική επικράτησής της στις προσεχείς εκλογές, η ηγετική ομάδα της ΝΔ επιχειρεί να κλείσει και τις τελευταίες εστίες εσωκομματικής έντασης.

Έπειτα από ένα πολυήμερο παρασκηνιακών επαφών, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το μεσημέρι της Δευτέρας ένα 50λεπτο τετ α τετ με τον προκάτοχό του στην ηγεσία Ευάγγελο Μεϊμαράκη προκειμένου να επικυρωθεί η βούληση των δύο πλευρών για καταλλαγή.

Είχε προηγηθεί η εικοσαημέρου αναστάτωση που προκάλεσαν οι χαρακτηρισμοί «τζάμπα μαγκιές» που χρησιμοποίησε ο κ. Μεϊμαράκης την επομένη δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη για καταψήφιση από τη ΝΔ των μέτρων που πρόκειται να πάει στη Βουλή στο πλαίσιο της αναμενόμενης από καιρό συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Αν και με εκατέρωθεν διαρροές είχε υποστηριχθεί ότι οι δηλώσεις του πρώην προέδρου αφορούσαν το παρελθόν και ήταν υπεράσπιση της θετικής στάσης που τήρησε η αξιωματική αντιπολίτευση το καλοκαίρι του 2005 υπερψηφίζοντας το 3ο Μνημόνιο, χρειάστηκε να παρέλθουν τρεις εβδομάδες για να εμφανιστεί δημόσια ο κ. Μεϊμαράκης και να επικυρώσει τον κατευνασμό.

Προηγήθηκε μια σύντομη συνάντηση των δύο ανδρών στο περιθώριο της συνεδρίασης της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας την περασμένη Πέμπτη, αλλά και η σαφής αναφορά του κ. Μητσοτάκη για τα γεγονότα του 2015. «Όταν, πριν ενάμιση χρόνο, το καλοκαίρι του 2015, ο κ. Τσίπρας πήγε να ρίξει τη χώρα στα βράχια, εμείς κάναμε και πάλι το εθνικό καθήκον μας. Όχι για τον κ. Τσίπρα, αλλά για τη χώρα», είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ για να ικανοποιήσει τον προκάτοχό του.

Ανταποκρινόμενος σε αυτή την κίνηση κατευνασμού, ο κ. Μεϊμαράκης εξερχόμενος μετά τη συνάντηση της Δευτέρας δήλωσε: «Η χώρα είναι σε πολύ κρίσιμη καμπή και σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι για να ασχοληθούμε με την παραπολιτική και τα κουτσομπολιά». Πρόσθεσε ότι στην κατ΄ ιδίαν συζητήθηκαν τα εθνικά θέματα, η διαπραγμάτευση και οι συνέπειες από τη μη ολοκλήρωση της συμφωνίας και εμφανίστηκε να ταυτίζεται με την «γραμμή» που έχει χαράξει ο κ. Μητσοτάκης.

«Συμπίπτουμε και θα προχωρήσουμε σε κοινή κατεύθυνση, δεν υπάρχει κανένα θέμα παρεξήγησης. Ούτε καν συζητήσαμε τα θέματα του παρελθόντος. Εφόσον ο Τσίπρας δεν προχώρησε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης αναλαμβάνει και την ευθύνη να ψηφίσει τα μέτρα. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε. Το είχα πει και όταν ήμουν Πρόεδρος. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας», είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Στρέφοντας τα πυρά του κατά της κυβερνητικής ηγεσίας είπε: «Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος αποδέχτηκαν μόνοι τους να προχωρήσουν και να βγάλουν τη χώρα στις αγορές. Η θέση μου ήταν πάντα σαφής και δεν σηκώνει παρερμηνείες. Αυτοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη». Ερωτηθείς, εξάλλου, εάν φοβάται επανάληψη του σκηνικού του 2015, αφού παρατήρησε ότι οι παράμετροι δεν είναι ίδιες, συμπλήρωσε: «Σήμερα και να κλείσει η αξιολόγηση, η χώρα θα σέρνεται. Λένε όλοι να φύγει ο Τσίπρας. Το λέω κι εγώ. Αλλά εγώ βάζω και ένα κόμμα. Μέχρι να φύγει, τι πρέπει να κάνουμε. Αυτή τη στιγμή, αυτό που προέχει είναι να κλείσει η αξιολόγηση».

Στο ερώτημα, τέλος, αν του πρότεινε κάτι ο αρχηγός της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης κατέφυγε σε ένα χαριτολόγημα: «Μου πρότεινε να υπάρξει εθνική συνεννόηση για να βοηθήσουμε τον Τσακαλώτο στο πρόβλημά του με τη Σκάρλετ Γιόχανσον», είπε.

Από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη δεν έγιναν δηλώσεις και το επιτελείο του περιοριζόταν να κάνει λόγο για «συναντίληψη» με τον πρώην πρόεδρο.

Πηγή: protothema.gr