Αν πέσει κάτω το τρώμε, το είπαν και οι επιστήμονες (pics)

Gazzetta team
Αν πέσει κάτω το τρώμε, το είπαν και οι επιστήμονες (pics)
Αρκεί να μην περάσουν πάνω από 5 δευτερόλεπτα. Μετά οι ερευνητές σηκώνουν τα χέρια ψηλά

Ο διάσημος κανόνας των «πέντε δευτερολέπτων» φαίνεται ότι τελικά επιβεβαιώνεται και επιστημονικά!

Τι λέει αυτός ο κανόνας σε περίπτωση που δεν ξέρετε;

Λέει ότι αν κάποιο φαγητό όπως για παράδειγμα ένα κομμάτι πίτσα, πέσει κάτω, τότε αν το σηκώσετε πριν περάσει διάστημα 5 δευτερολέπτων, είναι εντάξει να το φάτε.

via GIPHY

Ειδικά όταν ήμασταν φοιτητές αποκλείεται να μην ακολουθούσαμε πιστά αυτόν τον κανόνα!

Αλλά πάντα είχαμε την απορία, τις τύψεις, ακόμα και την αηδία μήπως δεν έπρεπε να το φάμε.

Όχι πια!

Ο καθηγητής Anthony Hilton, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Aston, επιβεβαίωσε ότι παρόλο που τρόφιμα που έχουν πέσει στο δάπεδο προφανώς δεν μπορεί ποτέ να είναι εντελώς ακίνδυνα, δεν πειράζει και να τα φάμε αρκεί να μην έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής είπε: «Η κατανάλωση τροφίμων που έχουν περάσει λίγες στιγμές στο πάτωμα δεν μπορεί ποτέ να είναι εντελώς ακίνδυνη. Προφανώς, τα τρόφιμα που καλύπτονται από ακαθαρσίες δεν πρέπει να τρώγονται, αλλά εφ 'όσον δεν έχουν εμφανώς μολυνθεί, η επιστήμη δείχνει ότι τα τρόφιμα αυτά είναι σχεδόν απίθανο να έχουν πάνω τους επιβλαβή βακτήρια από τα λίγα δευτερόλεπτα που βρίσκονται στο πάτωμα».

Και συνεχίζει: «Η έρευνά μας έχει δείξει ότι η μόλυνση εξαρτάται από τρεις συνιστώσες: τη φύση της επιφάνειας του δαπέδου, τον τύπο της τροφής που έπεσε στο πάτωμα και τέλος το διάστημα του χρόνου που το τρόφιμο παραμένει στο πάτωμα».

Οπότε αν δεν περάσουν 5 δευτερόλεπτα και δεν μας έχει πέσει στο πάτωμα σούπα αλλά ένα λουκανικάκι για παράδειγμα, είναι ασφαλές να το φάμε.

Τέλος, σε αυτή την έρευνα, πήραν μέρος 2.000 άνθρωποι, εκ των οποίων το 21% δηλαδή περίπου 400 άνθρωποι, είπαν ότι δεν είχουν φάει ποτέ φαγητό που είχε πέσει στο πάτωμα.

Ναι καλά..