Γερμανικός Τύπος: «Ατέρμονες συζητήσεις στην Αθήνα»

Gazzetta team
Γερμανικός Τύπος: «Ατέρμονες συζητήσεις στην Αθήνα»
Στην έλευση των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα και στις καθυστερήσεις του προγράμματος αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος

Ρεπορτάζ της Berliner Morgenpost αναφέρεται στην έλευση των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα και στις επικείμενες διαπραγματεύσεις τις οποίες θεωρεί ότι «θα μπορούσαν να είναι δύσκολες και βαρετές…Θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2016 ωστόσο καθυστέρησαν για διάφορους λόγους». Η εφημερίδα αναφέρεται στη γνωστή διαφωνία για το μελλοντικό ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διαπιστώνοντας πάντως ότι «σε αυτό το σημείο υπήρξε ένας συμβιβασμός μετά τη συνάντηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Θα μπορούσαν να γίνουν συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά η ελάφρυνση θα γινόταν μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του 2018, όταν θα είχαν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις».

Και το ρεπορτάζ συνεχίζει: «Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις υπάρχουν αμφιβολίες. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Αλέξη Τσίπρα βάζει φρένο στις μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για την καθυστέρηση του προγράμματος….Και ενώ άλλες χώρες σε κρίση που έλαβαν παρόμοια πακέτα βοήθειας όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία ή η Κύπρος τα κατάφεραν με την πρώτη, η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε ένα τρίτο πρόγραμμα. Οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις ήταν τμήματα των δυο πρώτων προγραμμάτων αλλά είτε δεν υλοποιήθηκαν καθόλου είτε εν μέρει. Το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία στο Κίελο σε πρόσφατη έκθεσή του διαπιστώνει ότι η αιτία για την άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει κυρίως να αναζητηθεί ‘στην έλλειψη προθυμίας για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τόσο εκ μέρους των πολιτικών αλλά και των πολιτών'».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Stuttgarter Nachrichten και γράφει: «εκπρόσωποι των θεσμών ξεκινούν την Τρίτη νέους ελέγχους του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στην Αθήνα. Προϋπόθεση για περαιτέρω βοήθεια είναι μεταρρυθμίσεις στο θέμα των απεργιών και των συνδικάτων, στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς και στο ασφαλιστικό. Άγνωστο πάντως παραμένει πόσο θα μείνουν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και μόνο μετά την επιτυχή εξέταση θα εκταμιευθούν και άλλα δισεκατομμύρια. Αυτή είναι και η προϋπόθεση για ένα πιθανό κούρεμα στο οποίο επιμένουν εδώ και καιρό η Αθήνα και το ΔΝΤ».

Πηγή: protothema.gr