Κίνα: Σκέψεις για οικονομικά κίνητρα σε οικογένειες που θέλουν και δεύτερο παιδί

Gazzetta team
Κίνα: Σκέψεις για οικονομικά κίνητρα σε οικογένειες που θέλουν και δεύτερο παιδί
Έρευνα που έγινε από την Επιτροπή Οικογενειακού Προγραμματισμού έδειξε ότι το 60% των οικογενειών στην Κίνα διστάζει να αποκτήσει δεύτερο παιδί λόγω οικονομικών περιορισμών

Η κυβέρνηση της Κίνας εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει κίνητρα και επιδόματα στις οικογένειες που θέλουν να αποκτήσουν δεύτερο παιδί, καθώς έρευνες δείχνουν ότι οι οικονομικές δυσκολίες κάνουν τα περισσότερα ζευγάρια να διστάζουν να πάρουν την απόφαση, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα China Daily.


Ο Ουάνγκ Πεϊάν, υφυπουργός Υγείας και Οικογενειακού Προγραμματισμού, αποκάλυψε ότι το Πεκίνο εξετάζει αυτή την επιλογή κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης το Σάββατο, διευκρινίζει η Ημερησία της Κίνας.

Οι γεννήσεις ανήλθαν σε 17,86 εκατομμύρια το 2016, το υψηλότερο επίπεδο μετά το 2000, αφού οι αρχές ανακοίνωσαν στα τέλη του 2015 νέους κανόνες βάσει των οποίων επιτρέπεται σε όλους τους γονείς να αποκτήσουν δεύτερο παιδί, εν μέσω των ανησυχιών για το κόστος που θα έχει η υποστήριξη ενός γηράσκοντος πληθυσμού.

Η εξέλιξη αυτή «εκπλήρωσε τις προσδοκίες, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν εμπόδια και πρέπει να αντιμετωπιστούν», τόνισε ο Ουάνγκ και πρόσθεσε ότι «η απόκτηση δεύτερου παιδιού είναι δικαίωμα κάθε οικογένειας στην Κίνα», αλλά η αμφιβολία για το κατά πόσον μπορούν να την αντέξουν οικονομικά τα νοικοκυριά δυσκολεύει τη λήψη της απόφασης.

Μια έρευνα που έγινε από την Επιτροπή Οικογενειακού Προγραμματισμού, της οποίας επικεφαλής είναι ο Ουάνγκ, έδειξε ότι το 60% των οικογενειών στην Κίνα διστάζει να αποκτήσει δεύτερο παιδί λόγω οικονομικών περιορισμών.

Η γεννητικότητα στην Κίνα, που είναι μια από τις χαμηλότερες στον κόσμο, ανησυχεί πλέον την κυβέρνηση, που παλαιότερα τη χαρακτήριζε επίτευγμα, καθώς το Πεκίνο προσπαθούσε να αποφύγει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Η «πολιτική του ενός παιδιού» εφαρμόστηκε μετά τη δεκαετία του 1970, αλλά σήμερα οι κινεζικές αρχές ανησυχούν διότι το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται.

Πηγή: protothema.gr