Ο Τραμπ ανακοίνωσε την επέκταση του πυρηνικού οπλοστάσιου

Gazzetta team
Ο Τραμπ ανακοίνωσε την επέκταση του πυρηνικού οπλοστάσιου
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί να επεκτείνει το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ για να διασφαλίσει ότι αυτό θα βρίσκεται «στην κορυφή», σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν μείνει πίσω στην ικανότητα πυρηνικών της όπλων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς, o Τραμπ τόνισε ότι η Κίνα μπορεί να επιλύσει την πρόκληση που θέτει η Βόρεια Κορέα στην εθνική ασφάλεια «πολύ εύκολα αν το θελήσει», εντείνοντας με αυτό τον τρόπο την πίεση προς το Πεκίνο για να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στην Πιονγιάνγκ να περιορίσει τις επιθετικές της ενέργειες.

Μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι είναι «πολύ θυμωμένος» για τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας και σημείωσε ότι η επιτάχυνση ενός συστήματος πυραυλικής άμυνας για τους συμμάχους των ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα είναι μία από τις πολλές διαθέσιμες επιλογές.

«Θα ήταν εξαιρετικό, ένα όνειρο να μην διαθέτει καμία χώρα πυρηνικά όπλα, αλλά αν οι χώρες πρόκειται να διαθέτουν πυρηνικά, εμείς θα είμαστε στην κορυφή», τόνισε ο Τραμπ.

Η Νέα Συνθήκη Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων, γνωστή ως New START, που υπογράφηκε το 2010, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας απαιτεί έως τις 5 Φεβρουαρίου 2018 από τις δύο χώρες να περιορίσουν το στρατηγικό πυρηνικό τους οπλοστάσιο σε ίδια επίπεδα για 10 χρόνια.

Κατά την συνέντευξη του ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την συνθήκη αυτή «μια μονομερή συμφωνία».

«Ακόμα μια κακή συμφωνία που συνήψε η χώρα, είτε πρόκειται για την New START, είτε για την συμφωνία με το Ιράν. . . Θα ξεκινήσουμε να συνάπτουμε καλές συμφωνίες», επισήμανε.

Παράλληλα εξέφρασε παράπονα για την ανάπτυξη από την Ρωσία ενός πυραύλου κρουζ κατά παραβίαση της συνθήκης του 1987 για την απαγόρευση πυραύλων εδάφους – αέρος και βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς και τόνισε πως θα θέσει το θέμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «όταν και αν συναντηθούν».

«Για μένα, είναι σημαντικό ζήτημα», σημείωσε.

Πηγή: iefimerida.gr