«Χάσμα» Τσίπρα - Λαγκάρντ για τη λύση στο ελληνικό πρόβλημα

Gazzetta team
«Χάσμα» Τσίπρα - Λαγκάρντ για τη λύση στο ελληνικό πρόβλημα
«Δεν είμαστε στον σωστό δρόμο» δηλώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ. Διαφώνησε με την «πολιτική λύση», για την οποία μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε τηλεφωνική τους επικοινωνία. «Δεν είμαστε σε καλό δρόμο» δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση

Μπορεί το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας να θεωρήθηκε ότι άνοιξε τον δρόμο για μία συμφωνία μεταξύ των δανειστών και της Αθήνας, που θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί μετά την επιστροφή του Κουαρτέτου στην ελληνική πρωτεύουσα, την προσεχή Τρίτη, ωστόσο φαίνεται πως ο δρόμος προς μια τέτοια εξέλιξη είναι ακόμα μακρύς, καθώς τα «αγκάθια» παραμένουν.

Σύμφωνα με το mignatiou.com, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε ότι παραμένει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με την γενική διευθύντρια του Ταμείου και συζήτησε το πρόβλημα, επιμένοντας στη θέση της Αθήνας ότι θα πρέπει να δοθεί πολιτική λύση. Από την πλευρά της, η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ επέμεινε στη θέση της και στον απόλυτο σεβασμό και τήρηση των κανόνων του Ταμείου.

Παρά το γεγονός, δε, ότι υπήρξε μία σχετική κατανόηση μεταξύ της Κριστίν Λαγκάρντ και της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντησή τους, χθες, στο Βερολίνο, το mignatiou.com επικαλείται πηγές, που μιλούν για «αδιέξοδο», με αποτέλεσμα να απαιτούνται υποχωρήσεις απ’ όλες τις πλευρές -ειδικά από την ελληνική κυβέρνηση.

Σκοπός είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και της ελάφρυνσης χρέους, η οποία δεν θα επιτευχθεί, πριν από τις εκλογές στη Γερμανία (24 Σεπτεμβρίου 2017).

Λαγκάρντ για Ελλάδα: Δεν είμαστε στον σωστό δρόμο

Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, και σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα, το συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να βελτιωθεί η είσπραξη των φορολογικών εσόδων».

«Χρειαζόμαστε πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν είμαστε σε καλό δρόμο» συμπλήρωσε, ενώ κατέστησε σαφές στην Αθήνα ότι δεν θα υπάρχει ειδική συμφωνία για την Ελλάδα.

Μια δήλωση, σαφώς, που έρχεται σε αντίθεση με την προσφάτως διατυπωθείσα εκτίμηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Πηγή: protothema.gr