Η ασφάλεια του πύργου του Τραμπ κόστιζε καθημερινά 292.000 ευρώ

Gazzetta team
Η ασφάλεια του πύργου του Τραμπ κόστιζε καθημερινά 292.000 ευρώ
Το κόστος υπολογίζεται από την εκλογή έως την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου...

Στα 24.000.000 δολάρια (22 εκατ. ευρώ) ανέρχεται το οικονομικό κόστος για την πόλη της Νέας Υόρκης για την κάλυψη των μέτρων ασφαλείας του Πύργου Τραμπ στο Μανχάταν από την ημέρα της εκλογής του μέχρι την ημέρα της επίσημης ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων του.

Το ημερήσιο οικονομικό κόστος υπολογίστηκε στις 308.000 δολάρια (292.000 ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επίτροπος της αστυνομίας στη Νέα Υόρκη.

Η εξέλιξη αυτή έφερε στο επίκεντρο της δημοσιότητας το αίτημα της πόλης προς το Κογκρέσο για τη χορήγηση αποζημίωσης σχετικά με το οικονομικό κόστος των μέτρων ασφάλειας στην ιδιωτική κατοικία του Τραμπ, στον Πύργο Τραμπ επί της Πέμπτης Λεωφόρου στο Μανχάταν. Στο διαμέρισμα του αναφερόμενου πύργου εξακολουθούν να διαμένουν η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, αλλά κι ο μικρότερος γιος του.

«Ζητούμε τη χορήγηση πλήρους ομοσπονδιακής αποζημίωσης για το συνολικό οικονομικό κόστος των μέτρων ασφαλείας που εφαρμόζονται για τον πρόεδρο Τραμπ και την οικογένειά του στον Πύργο Τραμπ», δήλωσε χαρακτηριστικά η Φρέντι Γκολντστέιν, η εκπρόσωπος του δημάρχου της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, σε ηλεκτρονικό μήνυμά της προς το Reuters.

Ο Επίτροπος της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τζέιμς Ονίλ δήλωσε ότι η αστυνομία της πόλης έχει πλέον έναν διπλό ρόλο, τόσο για την προστασία της προεδρικής οικογένειας, όσο και για την προστασία των κατοίκων της πόλης.

«Ο Πύργος Τραμπ αποτελεί πλέον στόχο για όσους θέλουν να πλήξουν τρομοκρατικά τη χώρα μας, οδηγώντας στο όριό τους τις περιορισμένες οικονομικά δυνατότητες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που διαθέτουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ονίλ.

Δε στάθηκε δυνατό να εντοπιστούν άμεσα οι εκπρόσωποι του προέδρου Τραμπ προκειμένου να σχολιάσουν τις εξελίξεις.

Ο Ντε Μπλάζιο είχε ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο χρηματοδότηση άνω των 35 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να εφαρμόζονται τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για την προστασία του Τραμπ στην οικία του, στην κορυφή του ουρανοξύστη των 58 ορόφων στο Μανχάταν σε μικρή απόσταση από το Central Park της Νέας Υόρκης που αποτελεί δημοφιλή χώρο επισκέψεων για τους τουρίστες.

Το οικονομικό κόστος των 24 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν ουσιαστικά μικρότερο από το οικονομικό ύψος της αποζημίωσης των 35 εκατομμυρίων δολαρίων που ζητήθηκε, με τον Τραμπ να βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την εκλογή του μέχρι την ορκωμοσία του, στο διαμέρισμά του στον ομώνυμο πύργο του.

Παράλληλα, με το οικονομικό κόστος κάλυψης των μέτρων ασφάλειας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης είχε οικονομικό κόστος 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων για το χρονικό διάστημα που ο Τραμπ παρέμεινε στην πόλη, σύμφωνα με τον Ονίλ.

Για τις ημέρες που βρίσκονται στην πόλη, η Μελάνια μαζί με το γιο του προεδρικού ζεύγους Μπάρον το οικονομικό κόστος των μέτρων ασφάλειας υπολογίζεται μεταξύ των 127.000 και 145.000 δολαρίων ημερησίως.

Ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει επιστρέψει στο Μανχάταν από την ημέρα της επίσημης ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου.


Πηγή: newsbeast.gr