ΕΛΑΣ: Με πληροφοριοδότες κατά των μπαχαλάκηδων

Gazzetta team
ΕΛΑΣ: Με πληροφοριοδότες κατά των μπαχαλάκηδων
Εσωτερικούς πληροφοριοδότες, ανάπτυξη δικτύου πληροφοριών, μυστικούς αστυνομικούς και αναδιάταξη των εμφανών αστυνομικών δυνάμεων περιλαμβάνει το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Εσωτερικούς πληροφοριοδότες, ανάπτυξη δικτύου πληροφοριών, μυστικούς αστυνομικούς και αναδιάταξη των εμφανών αστυνομικών δυνάμεων περιλαμβάνει το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση των μπαχαλάκηδων που προβαίνουν σε καταδρομικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, γραφείων κομμάτων, μέσων μαζικής μεταφοράς και καταστροφές ακυρωτικών μηχανημάτων.

Η επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα χαρακτηριστικό δείγμα απόλυτου αιφνιδιασμού των αστυνομικών δυνάμεων που οφείλεται κυρίως στην ανυπαρξία πληροφοριών όπως και στην ατολμία δράσεων που θα οδηγήσουν σε συλλήψεις σε δεύτερο στάδιο μετά την εκδήλωση επιθέσεων. Σε αυτή την «καρναβαλική» καταδρομική οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν αρκετές ωστόσο η διάταξή τους ήταν αποτρεπτική προκειμένου να αντιδράσουν και να προχωρήσουν σε συλλήψεις.

Οι «μασκαράδες» έφθασαν με χαρακτηριστική άνεση στην πόρτα των γραφείων, έχοντας μάλιστα και διπλό στόχο, αφού η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. ήταν στατική έξω από τα γραφεία και όχι σε απόσταση προκειμένου να επέμβουν άμεσα. Παράλληλα υπήρχαν εποχούμενες και πεζές περιπολίες αστυνομικών με πολιτικά, οι οποίοι εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως ήταν σε λάθος σημεία και με λάθος προσανατολισμό.\

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώνουν πως το δόγμα της εμφανούς αστυνόμευσης έξω από κτίρια είναι αναποτελεσματική και ενδεχομένως η «αόρατη» αστυνομική παρουσία θα έχει σημαντικότερα αποτελέσματα σε επίπεδο πρόληψης αλλά και συλλήψεων δραστών τέτοιων επιθέσεων κάτι που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Την ώρα που τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προέβαιναν σε μία αποτίμηση των επιχειρησιακών λαθών στην επίθεση με μολότοφ στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πυροδότησε με δηλώσεις του νέα κόντρα ανάμεσα στον ίδιο και την αξιωματική αντιπολίτευση. Παρότι η εικόνα των καμένων αυτοκινήτων έξω από τα γραφεία του κυβερνόντος κόμματος αποτέλεσε «πλήγμα» στην εικόνα της Αστυνομίας και του κέντρου της πόλης, ο κ. Τόσκας επιχείρησε να μετατοπίσει το βάρος των ευθυνών. Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «North 98,0» αναφέρθηκε στους δράστες κάνοντας λόγο για «στοιχεία και από ακροαριστερά και από ακροδεξιά κατεύθυνση, που μόνο κακό κάνουν στην κοινωνία μας και στη χώρα γιατί αποσταθεροποιούν τη χώρα και αυτή είναι η μόνη ίσως επιδίωξη τους. Αλλά δυστυχώς υπάρχουν και κύκλοι μέσα από πολιτικούς χώρους, οι οποίοι έχουν κοινά σημεία σε ότι αφορά την αποσταθεροποίηση της χώρας και εύχονται να μη γίνει η αξιολόγηση και να πέσει η Κυβέρνηση. Να δημιουργηθεί δηλαδή τι κλίμα; Χάους;». Διευκρίνισε δε ότι δεν μιλάει για κόμματα αλλά για κύκλους κομμάτων φέρνοντας ως παράδειγμα τις δηλώσεις του κ. Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος -σύμφωνα με τον κ. Τόσκα- ζητάει να μην κλείσει η αξιολόγηση και να γίνουν εκλογές.

Εντύπωση, όμως, προκάλεσε και ο ταξικός διαχωρισμός που επιχείρησε ο υπουργός, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα της εγκληματικότητας στη δυτική Αττική είπε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν αναφέρεται στη δυτική Αττική ίσως επειδή δεν την ενδιαφέρει ταξικά.

Το γάντι σήκωσε η αξιωματική αντιπολίτευση που απάντησε ότι ο «υπουργός αφού ισχυρίστηκε ότι «στοιχεία από την ακροαριστερά και την ακροδεξιά» αποσταθεροποιούν τη χώρα, προσπάθησε να εμφανίσει «κύκλους από πολιτικούς χώρους» πως συμπλέουν στην ίδια κατεύθυνση, παραπέμποντας στη Νέα Δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλε ότι αστυνομικές ομάδες της "ΔΕΛΤΑ" πυροδοτούσαν καταστάσεις».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «ο κ. Τόσκας ο οποίος υποσχόταν διάλογο με τις συλλογικότητες των Εξαρχείων, προσπαθεί να εμφανίσει τους μπαχαλάκηδες, να συμπλέουν με τμήματα της Αστυνομίας και της Αντιπολίτευσης. Αποδεικνύεται υβριστής της Αστυνομίας και πρωταγωνιστής αδίσταχτης πολιτικής συκοφαντίας σε βάρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αποδεικνύεται ανάξιος της θέσης που κατέχει».

Αξιοπρόσεκτο ήταν το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι αξιωματικοί της αστυνομίας μετά την επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ προβαίνοντας σε 37 προσαγωγές και 7 συλλήψεις παράνομων μεταναστών, που καμία σχέση δεν είχαν με την επίθεση. Σημειώνεται όμως ότι στην επίθεση που δέχθηκαν αστυνομικοί των ΜΑΤ στην Χαριλάου Τρικούπη με πολεμικό καλάσνικοφ από την Επαναστατική Αυτοάμυνα, δεν υπήρξε καμία κίνηση για προσαγωγή.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. πέρα από την εκτίμηση των λαθών που οδήγησαν στον αιφνιδιασμό, αναζητούν υλικό από κάμερες της περιοχής προκειμένου να εντοπίσουν χωρίς μάσκες τους ακτιβιστές καρναβαλιστές.

Πηγή: thetoc.gr