Στον αέρα ο ΕΦΚΑ με το καλημέρα

Gazzetta team
Στον αέρα ο ΕΦΚΑ με το καλημέρα
Η έκδοση νέων συντάξεων, τα προβλήματα στα έσοδα, η ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στον νέο φορέα και η μερική απασχόληση είναι οι τέσσερις «νάρκες» στα θεμέλια του ΕΦΚΑ

Η έκδοση 120.000 νέων συντάξεων, τα προβλήματα στα έσοδα, η ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στον Ενιαίο Φορέα και η μερική απασχόληση είναι οι τέσσερις «νάρκες» στα θεμέλια του ΕΦΚΑ που αναμένεται εντός του 2017 να απειλήσουν με αποσταθεροποίηση τον οργανισμό και να οδηγήσουν στην ενεργοποίηση του «κόφτη» συντάξεων, πολύ νωρίτερα από την πρόθεση των δανειστών να ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός κόφτης σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή" τα τέσσερα σημεία που απειλούν το ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις είναι:

- Η δέσμευση της κυβέρνησης για έκδοση των κύριων συντάξεων σε 120.000 συνταξιούχους που βρίσκονται σε αναμονή εδώ και δύο χρόνια, κάτι που αναμένεται να τινάξει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες του 2018. Και αυτό διότι σε όλες τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν γίνει οι συνταξιούχοι σε αναμονή, δεν εμφανίζονται πουθενά ούτε στις μελλοντικές προβολές, με αποτέλεσμα να διατηρούν τις συνταξιοδοτικές δαπάνες χαμηλά.

- Η δεύτερη "νάρκη" είναι η πορεία είσπραξης των εσόδων, η οποία έχει διαταραχθεί εξαιτίας των παλινωδιών της κυβέρνησης και της σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί από τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζόμενους με μπλοκάκια και αγρότες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2017 ο ΕΦΚΑ θα είχε λιγότερα έσοδα ακόμη και αν η εισπραξιμότητα αυξηθεί στο 60%.

- Η τρίτη "νάρκη" που αναμένεται να εκκινήσει νωρίτερα τις διαδικασίες σχετικά με το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων, είναι η ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ, που εκτοξεύει τη δαπάνη συντάξεων στο 10% του ΑΕΠ.

- Τέταρτη "ναρκη" αφορά στις πραγματικές συνθήκες στην αγορά εργασίας με την τεράστια διεύρυνση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και την καταβολή μειωμένων εισφορών στον ΕΦΚΑ.

Στον νόμο Κατρουγκαλου περιλαμβάνονται ήδη τρεις κόφτες που αυτόματα οδηγούν σε μειώσεις παλαιών συντάξεων, πέραν αυτών που επέρχονται από τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού, και χωρίς να «πειράζονται» οι προσωπικές διαφορές:

- Η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν πρέπει να υπερβαίνει το 16,1% τους ΑΕΠ. Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνονται περικοπές συντάξεων.

- Εμμεση μείωση συντάξεων θεωρείται και η πρόβλεψη του νόμου ότι μέχρι το 2021 δεν θα υπάρξουν αυξήσεις συντάξεων, παρότι προβλέπεται μηχανισμός αυξήσεων.

- Τέλος, οι ρήτρες μηδενικού ελλείμματος, που εμμέσως πλην σαφώς, επανέρχονται στην επικούρηση και στα ταμεία εφάπαξ.

Πηγή: thetoc.gr