Η Ρωσία αναγνωρίζει τα διαβατήρια που εκδίδουν οι ρωσόφωνοι αντάρτες της Ουκρανίας

Gazzetta team
Η Ρωσία αναγνωρίζει τα διαβατήρια που εκδίδουν οι ρωσόφωνοι αντάρτες της Ουκρανίας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αναγνωρίζει προσωρινά τα διαβατήρια κι άλλα έγγραφα ταυτοποίησης που εκδίδουν οι αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

Οι φονικές συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ρωσόφωνων ανταρτών αναζωπυρώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, καταδίκασε την απόφαση της Μόσχας, αλλά ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι πρόκειται για απόφαση με «ανθρωπιστικά κίνητρα» και ανήγγειλε την απόσυρση των βαρέων όπλων απ’ την περιοχή και την εφαρμογή εκεχειρίας από τις 20 Φεβρουαρίου.

Ο Λαβρόφ βρίσκεται στο Μόναχο για μια διάσκεψη του ΝΑΤΟ. Στη βαυαρική πρωτεύουσα βρίσκεται κι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να θεωρούν υπόλογη τη Ρωσία» και να αξιώνουν να σεβαστεί η Μόσχα τη συμφωνία εκεχειρίας που υπεγράφη στο Μινσκ το 2015, και η οποία προέβλεπε μεταξύ άλλων την απομάκρυνση των βαρέων όπλων απ’ την εμπόλεμη ζώνη.

Εξ' αριστερών: οι υπ Εξ Ουκρανίας, Πάβλο Κλίμκιν, Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό, Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (18-02-2017)

Το ρωσικό διάταγμα καλύπτει τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ και αναφέρει: «έγγραφα ταυτότητας, εκπαιδευτικά ή επαγγελματικά διπλώματα, πιστοποιητικά γεννήσεως και θανάτου που εκδίδουν τα αρμόδια όργανα στις αναφερθείσες ζώνες αναγνωρίζονται ως έγκυρα από τη Ρωσία.»

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της ανατολικής Ουκρανίας έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Ρωσία απ’ την έναρξη των συγκρούσεων.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Κίεβο αντέδρασαν οργισμένα στη ρωσική απόφαση για τα διαβατήρια με τον υπουργό Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν να κάνει λόγο για «εσκεμμένη κλιμάκωση»: «Το διάταγμα αυτό παραβιάζει κατάφωρα τη λογική της συμφωνίας του Μινσκ».

Αλλά και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρχίνοφ είπε ότι με την απόφασή του το Κρεμλίνο «απέκλεισε πλήρως» μια επιστροφή στη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός.

«Η διαδικασία του Μινσκ προβλέπει τον τερματισμό της κατοχής στην ανατολική Ουκρανία και την αποκατάστασή της στο προηγούμενο νομικό καθεστώς. Υπογράφοντας αυτό το διάταγμα ο Πούτιν αναγνώρισε νομικά τις τρομοκρατικές ομάδες που συγκαλύπτουν την ρωσική κατοχή τμήματος του Ντονμπάς.»

Πάνω από 9.700 άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους απ’ την έναρξη των συγκρούσεων στην Ουκρανία το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Τον Φεβρουάριο του 2015 επετεύχθη συμφωνία για εκεχειρία, η οποία όμως παραβιάζεται συχνά. Η τελευταία κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ στις 23 Δεκεμβρίου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις λένε ότι ο νέος γύρος συγκρούσεων ξέσπασε μετά από επίθεση των ανταρτών στην κατεχόμενη απ’ το στρατό πόλη Αβντιίβκα, η οποία βρίσκεται στα όρια των περιοχών που ελέγχουν οι αυτονομιστές. Οι αντάρτες απ’ την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι απάντησαν σε επίθεση που δέχθηκαν απ’ τις δυνάμεις του Κιέβου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP