Στα ύψη οι ακάλυπτες επιταγές όσο καθυστερεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Gazzetta team
Στα ύψη οι ακάλυπτες επιταγές όσο καθυστερεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός
Ανησυχητική χαρακτηρίζεται από τραπεζικούς κύκλους η εικόνα που έχει διαμορφωθεί από τη αρχή του 2017 στο σκέλος των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών.

Σύμφωνα με το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων της «Τειρεσίας», μόνο τον Ιανουάριο η αξία των ακάλυπτων επιταγών έφθασε τα 22,4 εκατ. ευρώ και συνολικά σφραγίσθηκαν 788 επιταγές. Τον Ιανουάριο 2016 είχαν σφραγιστεί 1.327 ακάλυπτες επιταγές αξίας ωστόσο μόλις 14,77 εκατ. ευρώ, ενώ το Δεκέμβριο του 2016 οι ακάλυπτες επιταγές ήταν 617 αξίας 14,88 εκατ. ευρώ.
Οι απλήρωτες συναλλαγματικές τον Ιανουάριο του 2016 ήταν 2.529 και η αξίας τους διαμορφώθηκε στα 4,29 εκατ. ευρώ με άνοδο έναντι του Δεκεμβρίου 2016, με πτώση όμως έναντι του Ιανουαρίου 2016.
Η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών έρχεται σε μια στιγμή που οι μακροοικονομικοί παράγοντες γίνονται όλο και πιο καθοριστικοί στη μείωση της ζήτησης για χρηματοδότηση εκ μέρους των επιχειρήσεων, ακόμη και των «βιώσιμων», λόγω της αύξησης των επιχειρηματικών τους κινδύνων.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως εάν στο αμέσως προσεχές διάστημα προχωρήσει η αναμόρφωση του πλαισίου του εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους, ώστε να υπάρξουν δυνατότητες ταχείας, αποτελεσματικής και διαφανούς ρύθμισης των χρεών προς ιδιώτες και φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, τότε ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών θα μειωθεί σημαντικά.
Όσο καθυστερούν οι διαδικασίες για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τα «φέσια» στην αγορά διαρκώς θα αυξάνονται και μεγάλες επιχειρήσεις που είναι στο όριο να θεωρηθούν βιώσιμες, θα χάσουν τη τελευταία ευκαιρία να κρατηθούν στη ζωή.


Πηγή: koolnews.gr