Η ευθεία απειλή του Σόιμπλε στην Ελλάδα για ξαφνικό θάνατο

Gazzetta team
Η ευθεία απειλή του Σόιμπλε στην Ελλάδα για ξαφνικό θάνατο
Μόνο με το ΔΝΤ υπάρχει το μνημόνιο διαμηνύει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

Ξεκάθαρη απειλή στην Αθήνα να δεχθεί τις απαιτήσεις των δανειστών και να κλείσει την αξιολόγηση μαζί με το ΔΝΤ, πραγματοποίησε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε αύξησε κατακόρυφα την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση τονίζοντας ότι εάν οι ελληνικές αρχές δεν καταφέρουν να κλείσουν την αξιολόγηση με το Ταμείο, τότε είναι πολύ πιθανό η γερμανική Βουλή να μην εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο δίκτυο Bloomberg, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, είπε ότι το ελληνικό πρόγραμμα βασίζεται, από την αρχή του 2010, που ξεκίνησε, στη συμμετοχή του ΔΝΤ. Εάν το Ταμείο δεν δεχθεί να συμμετάσχει, τότε αυτό είναι, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, ένα σημάδι ότι οι Ελληνες δεν εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους και έτσι το πρόγραμμα θα λήξει, καθώς η βάση στην οποία στηρίζεται δεν θα υπάρχει.

Αν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, τότε η γερμανική Βουλή θα θεωρήσει ότι το πρόγραμμα που είχε εγκρίνει τον Ιούλιο του 2015 έχει λήξει και θα χρειάζεται η υπογραφή ενός νέου, που θα πρέπει και αυτό να πάρει το «πράσινο φως» από το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε τη θέση που είχε εκφράσει και σε άλλη του συνέντευξη, ότι αυτός «δεν θα συμβούλευε (τους Ελληνες) να δοκιμάσουν να πάρουν το “πράσινο φως”» από τη γερμανική Βουλή για ένα νέο πρόγραμμα καθώς ξεκαθάρισε ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ θα είναι ιδιαίτερα δυσμενής εξέλιξη και πως δεν θα είναι σίγουρη η έγκριση επόμενου προγράμματος για την Ελλάδα από τη γερμανική Βουλή. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, οι Γερμανοί βουλευτές θα υποστηρίξουν ότι εφόσον οι ελληνικές αρχές «δεν είναι ικανές, με όλη την ευελιξία που τους έχουν δώσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, να ολοκληρώσουν τα συμφωνημένα, τότε η προϋπόθεση για την ύπαρξη του προγράμματος δεν υπάρχει πλέον».

Είναι πλέον εμφανές ότι οι παρεμβάσεις του κ. Σόιμπλε κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει με την αξιολόγηση και να δεχθεί τα σκληρά μέτρα του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ, για να παραμείνει στο μνημόνιο θα πρέπει να δει την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετεί αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις που θεωρεί αναγκαίες, όπως μείωση του αφορολογήτου ή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Μιλώντας στο Bloomberg στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ του Νταβός ο Σόιμπλε είπε ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν τηρεί τις συμφωνίες - και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον το ΔΝΤ διστάζει να συνεχίσει να συμμετέχει- τότε το πρόγραμμα θα τελειώσει» καθώς όπως εξήγησε «έτσι θα καταστρεφόταν η προϋπόθεση για το πρόγραμμα σωτηρίας».

Πηγή newsbeast.gr