Σενάριο πολέμου στο Αιγαίο: Τι έβλεπε η CIA, τι συμβαίνει (pics)

Gazzetta team
Σενάριο πολέμου στο Αιγαίο: Τι έβλεπε η CIA, τι συμβαίνει (pics)
Ισορροπία τρόμου στο Αιγαίο “έβλεπαν” οι Αμερικανοί. Η CIA έκανε λόγο για ανατροπή δυνάμεων υπέρ της Τουρκίας. Στόχοι το Καστελόριζο και η Κύπρος σε πιθανή ήττα των Τούρκων στο Αιγαίο. Τα σενάρια και η πραγματική κατάσταση σήμερα.

Πόλεμο και μάλιστα με βαρύτατες απώλειες και για τις δύο πλευρές προέβλεπε η CIA. Το ερώτημα ήταν που θα υπάρξει σύρραξη, ενώ η πρόβλεψη ήδη εδώ και τρεις δεκαετίες ήταν ότι η ισορροπία δυνάμεων θα ανατραπεί υπέρ της Τουρκίας...

Φρούρια χαρακτήριζε η CIA τα νησιά, αλλά και την περιοχή της Θράκης, προβλέποντας ότι οι Τούρκοι αν τολμήσουν επέμβαση θα “φάνε τα μούτρα” τους, όμως οι Αμερικανοί πράκτορες στα απόρρητα έγγραφά τους “έβλεπαν” βαριά ήττα του ελληνισμού στην Κύπρο καθώς ήδη από τη δεκαετία του '80 έβλεπαν απόλυτη κυριαρχία των Τούρκων στο νησί σε βάθος χρόνου...

Τα απόρρητα έγγραφα που βλέπουν πλέον τη δημοσιότητας δείχνουν ότι οι Αμερικανοί περίμεναν μια σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μετρούσαν με ακρίβεια τις δυνάμεις των δύο χωρών και έβλεπαν ισορροπία του τρόμου στο Αιγαίο μιλώντας για μια σύγκρουση με βαρύτατες απώλειες και για τις δύο πλευρές σε Αιγαίο και Θράκη, ακόμη και εάν η σύγκρουση αυτή ήταν σύντομη. Αυτό καθώς τα οπλικά συστήματα και των δύο πλευρών είναι ικανά, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '80 να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές όχι μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο υποδομών.

Στην ανάλυση των Αμερικανών ωστόσο υπάρχουν τρία ανησυχητικά σημεία. Το πρώτο αναφέρεται σε συγκεκριμένο στόχο, που αφορά στο Καστελόριζο, στη λογική ότι η Τουρκία θα επιλέξει ένα μικρό νησί το οποίο δεν έχει “βάθος” στον αμυντικό του χώρο και βρίσκεται σε ικανή απόσταση από τις υπόλοιπες ελληνικές δυνάμεις, αλλά και πολύ κοντά στην Τουρκία.
Σήμερα το ίδιο νησί αποτελεί “σφήνα” στα πλευρά των συμφερόντων της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στην ΑΟΖ και την απειλεί με ενοποίηση των ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου, ειδικά σε μια περίοδο που επίκειται και συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Παράλληλα οι Αμερικανοί πράκτορες στις αναφορές τους μιλούν ήδη εδώ και 30 χρόνια για ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες επικράτησης της Τουρκίας στην Κύπρο την οποία μπορεί να επιλέξει η Άγκυρα ως πεδίο αντιπαράθεσης στην περίπτωση που υποστεί ήττα στο Αιγαίο και τη Θράκη.

Την ίδια ώρα όμως οι Αμερικανοί προβλέπουν ανατροπή του συσχετισμού των δυνάμεων υπέρ των Τούρκων, μια ανατροπή που θα αλλάξει τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα και θα δώσει στην Τουρκία της πρωτοβουλία των κινήσεων.
Μάλιστα η συγκεκριμένη έκθεση της CIA μοιάζει να προβλέπει ακόμη και το “επεισόδιο” των Ιμίων, προβλέποντας ανατροπή των συσχετισμών ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '90, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ακολουθήσει την Τουρκία στην κούρσα των εξοπλισμών.

Όλα αυτά 30 χρόνια μετά δείχνουν να επιβεβαιώνονται πλήρως καθώς ήδη η Τουρκία προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς σε εξοπλισμό της αεροπορίας της την ώρα που η Ελλάδα αναγκάζεται σε διαρκείς περικοπές...

Πηγή: newsit.gr