Αυτό είναι το σχέδιο της ΝΔ για να βγούμε από την κρίση

Gazzetta team
Αυτό είναι το σχέδιο της ΝΔ για να βγούμε από την κρίση
Τη δική της εναλλακτική πολιτική λύση για έξοδο της χώρας από την κρίση προβάλλει δυναμικά η Νέα Δημοκρατία, ενώ παράλληλα καταγγέλλει τα κυβερνητικά αδιέξοδα, επικαλούμενη ότι τόσο η ελληνική κοινωνία όσο και διεθνείς παράγοντες γνωρίζουν ήδη ότι από την πλευρά της έχει καταρτιστεί «συνολικό σχέδιο», με επίκεντρο σημαντικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες θεωρεί καθοριστικές και έχει την ικανότητα να προωθήσει.

Η Πειραιώς επικαλείται την ανάγκη συνολικής επανεκκίνησης της χώρας, με αλλαγές σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Στα σχολεία, που χρειάζονται μεγαλύτερη ελευθερία ανά εκπαιδευτική μονάδα. Στην Υγεία, που θα ρίχνει βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα των πολιτών. Στο Δημόσιο, που χρειάζεται αξιολόγηση. Στη Δικαιοσύνη, που πρέπει να αποδίδεται πιο γρήγορα. Στις αποκρατικοποιήσεις, που πρέπει να επισπευστούν».

Θεωρεί μάλιστα ότι με αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα διαπραγματευτεί αποτελεσματικότερα το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σκοπός είναι να περιοριστεί η λιτότητα, να δημιουργηθεί περιθώριο μεγαλύτερων φορολογικών περικοπών και να αποκτήσει η χώρα ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική. Βασική προϋπόθεση, πάντως, είναι «να μπει φραγμός στο κομματικό κράτος». Οπως συχνά έχει επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων είναι μια κομβικής σημασίας μεταρρύθμιση στο πρόγραμμά του, που έχει την έγκριση της κοινωνίας. Στο πρώτο εννεάμηνο του 2016 οι προϋπολογισμοί των ΔΕΚΟ και των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης έχουν πέσει έξω κατά 214 εκατ. ευρώ.

Τρομοκρατία
Ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτουν ότι η ΝΔ θα σταθεί απέναντι στη ρουσφετολογική πολιτική της κυβέρνησης που χτίζει ένα νέο κομματικό κράτος, ακόμα και κόντρα σε αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Προσθέτουν επίσης πως «η θέση της ΝΔ είναι ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Αλλά, δεν θα δεχτεί και παράνομες μονιμοποιήσεις, με την κυβερνητική φάμπρικα». Κατά δεύτερο λόγο, εξίσου σημαντική είναι η «μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα». Οι αφορμές ήταν πολλές, με τελευταία την επίθεση με καλάσνικοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ πήρε καθαρή θέση έναντι της τρομοκρατίας και της «πλημμελούς αντιμετώπισής της από την παρούσα κυβέρνηση». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην «απόλυτη αδυναμία της κυβέρνησης να επέμβει στα Εξάρχεια», που απέδωσε σε ιδεολογικές αγκυλώσεις. Ανέφερε ακόμη ότι «σήμερα στα Εξάρχεια διακινείται βαρύς οπλισμός. Η Αστυνομία έχει τη βούληση αλλά δεν έχει την πολιτική εντολή να παρέμβει». Στη συνέντευξή του στον Alpha τόνισε ότι «οι αντιεξουσιαστές είναι οι τρομοκράτες της επόμενης γενιάς». Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας Τύπου Γ,΄ αλλά και για τις «χαριστικές διατάξεις, με τις οποίες αποφυλακίζονται τρομοκράτες», ενώ δεσμεύτηκε να καταργήσει τον νόμο Παρασκευόπουλου.

Ως τρίτο πεδίο, η ΝΔ προσδιορίζει την επιθετική μείωση φόρων και δαπανών «για να πάρει μπροστά η οικονομία». Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαιώνει ότι θα προτάξει συγκεκριμένες και κοστολογημένες μειώσεις φόρων και ισοδύναμη περιστολή δαπανών. Οπως υπογραμμίζει, «ειδικά η μείωση των φόρων είναι, σήμερα, απολύτως επιβεβλημένη για να αναπνεύσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά». Η ΝΔ έχει δεσμευτεί:

• Για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια.

• Για μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 20%.

• Για μείωση του φόρου στα μερίσματα από 15% σε 5%.

• Για μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%.

• Για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

• Για αύξηση του ορίου υπαγωγής στον ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ.

Περικοπές
Αυτές οι εξοικονομήσεις θα συνοδευτούν από ανάλογες περικοπές δαπανών, που έχουν ήδη γνωστοποιηθεί από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Χαρακτηριστικά αναφέρει μια δεκάδα παρεμβάσεων που, όπως λέει, θα εξασφαλίσουν περιστολή των δαπανών κατά 1,5 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο:

• 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%.

• 400 εκατ. ευρώ από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.

• 150 εκατ. ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.

• 140 εκατ. ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014.

• 140 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.

• 100 εκατ. ευρώ από τον συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.

• 150 εκατ. ευρώ από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.

• 20 εκατ. ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.

• 75 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο.

• 100 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατ. ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: ethnos.gr