Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα

Gazzetta team
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα
Είναι μια ασθένεια που πρέπει να μας τρομάζει; Υπάρχουν λύσεις για να προλάβουμε την πλήρη εκδήλωσή της; Πόσο απλή είναι η θεραπεία της;

Ο κύριος Ρηγόπουλος Δημήτρης, Καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας και Πρόεδρος ΕΔΑΕ στη Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική-Αφροδισιολογική Κλινική του Αττικού Νοσοκομείου, απαντά σε 7 ερωτήσεις για τη Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα και τους τρόπους αντιμετώπισής της,

Τι είναι η Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα;

Η Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα είναι μία χρόνια, προοδευτικά εξελισσόμενη, φλεγμονώδης δερματοπάθεια, η οποία παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις και μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Συνήθως, εμφανίζεται πρώτη φορά μετά την εφηβεία με μέση ηλικία εμφάνισης 20-30 ετών, ενώ φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Είναι μεταδοτική νόσος;

Σε καμία περίπτωση. Πρόκειται για νόσημα με αυτοάνοσα χαρακτηριστικά που εκτιμάται ότι προσβάλλει το 1% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως, με τις γυναίκες να πλήττονται δύο έως πέντε φορές περισσότερο από τους άνδρες. Δεν είναι μεταδοτική και δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος να νοσήσουν άτομα του περιβάλλοντος του ασθενή.

Ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσω;

Η Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα εκδηλώνεται με φλεγμονώδεις βλάβες του δέρματος, κυρίως σε σημεία του σώματος όπου υπάρχει έντονη τριβή και πολλοί αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες, όπως η περιοχή στις μασχάλες, η περιοχή κάτω από τους μαστούς, η βουβωνική χώρα και η πρωκτογεννητική περιοχή. Τα συμπτώματα, συχνά, συγχέονται με εκείνα άλλων δερματικών παθήσεων. Δυστυχώς, πολλοί ασθενείς καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική συμβουλή, με αποτέλεσμα η νόσος να εξελίσσεται και η κατάστασή τους να επιδεινώνεται. Άμεση συνέπεια είναι η μακροχρόνια ταλαιπωρία τους, η οποία θα είχε αποφευχθεί εάν είχαν απευθυνθεί, εγκαίρως, σε Δερματολόγο.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της;

Οι επιπτώσεις μπορεί να καταστούν ιδιαίτερα επώδυνες. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση. Οι φλεγμονές μπορεί να έχουν τη μορφή κύστεων, και αποστημάτων. Στις πιο σοβαρές μορφές της νόσου σχηματίζονται εξαιρετικά επώδυνα συρίγγια και ουλές. Είναι προφανές ότι επηρεάζεται τόσο η ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς όσο και η επαγγελματική και προσωπική τους ζωή. Προκειμένου να ανακουφίζονται από τον πόνο, είναι υποχρεωμένοι, πολλές φορές, να φορούν μακριά και φαρδιά ρούχα.

Υπάρχει κάποια εγκεκριμένη θεραπεία;

Τα νέα για τους πάσχοντες είναι πολύ θετικά, καθώς μία νέα φαρμακευτική αγωγή έλαβε ένδειξη για τη θεραπεία της Διαπυητικής Ιδρωταδενίτιδας και έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές, φαρμακευτικές και χειρουργικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μόνη βιολογική εγκεκριμένη αγωγή με ένδειξη στη συγκεκριμένη νόσο. Η αγωγή αυτή οδηγεί, σε μεγάλο ποσοστό, στη γρήγορη ύφεση των συμπτωμάτων και τη σημαντική μείωση του πόνου, βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Πώς μπορώ να έχω πρόσβαση στην θεραπεία αυτή;

Η συγκεκριμένη θεραπεία για την Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα, συνταγογραφείται από το Δερματολόγο με μηδενική συμμετοχή για τους ασθενείς. Πρόσβαση στη θεραπεία μπορούν να έχουν όλοι, ακόμα και οι ανασφάλιστοι και οι άποροι.

Υπάρχουν ειδικά ιατρεία για τη Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα; Και αν ναι, τι εξειδικευμένες υπηρεσίες προσφέρουν;

Και βέβαια υπάρχουν ειδικά ιατρεία. Στο νοσοκομείο Αττικόν συγκεκριμένα, στη Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική - Αφροδισιολογική, λειτουργεί κλινική με εξειδίκευση στην Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα (τηλ. 210 5832396).