Σε ευχαριστούμε George, για τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας

Δήμος Μπουλούκος Δήμος Μπουλούκος
Σε ευχαριστούμε George, για τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας
O Δήμος Μπουλούκος θλιμμένος, αποχαιρετά με σκέψεις και τραγούδια τον George Michael, τον τραγουδιστή που έντυσε με τη μουσική τα καλύτερα χρόνια της ζωής του!

Μόνο ως τραγική ειρωνεία ή ως ένα ακόμα παιχνίδι της ανελέητης μοίρας μπορεί να εκληφθεί ο θάνατος του George Michael ανήμερα των Χριστουγέννων, της ημέρας δηλαδή που συνδέθηκε όσο κανείς τραγουδιστής λόγω του Last Christmas. Είναι, όμως, άδικο να συνδεθεί η τεράστια καριέρα του Αγγλοκύπριου σπουδαίου ερμηνευτή με ένα ολίγον αφελές, εορταστικό τραγούδι.

Γιατί o George Michael καλλιτεχνικά άφησε πίσω μία τεράστια κληρονομία, με τον ίδιο να εξελίσσεται μετά τα χρόνια των Wham και να δημιουργεί πραγματικά διαμάντια, πολλά μάλιστα από αυτά να μην είναι ευρέως γνωστά. Ασχέτως όμως με την καλλιτεχνική του αξία, ο George Michael είναι ο τραγουδιστής που έγραψε το soundtrack των δικών μου νεανικών χρόνων, αρχίζοντας από τα τελευταία χρόνια του σχολείου και συνδέοντας τη μουσική με μερικές από τις ωραιότερες αναμνήσεις της ζωής μου. Από αυτή την άποψη ο George Michael θα μου κάνει παρέα, όσα χρόνια ακόμα θα ζω και δεν μπορώ παρά να του είμαι ευγνώμων!

Οι Wham, το συγκρότημα του δηλαδή, μου πρωτοσυστήθηκαν το 1985, ένα χρόνο πριν τελειώσω το σχολείο με αυτό το τραγούδι…

Στο ίδιο άλμπουμ, στο Make it Big, το εμβληματικό Freedom που όλοι έχουν σιγοτραγουδήσει αλλά και το Careless Whisper, το οποίο για να είμαι ειλικρινής, ποτέ δεν με ενθουσίαζε καθώς το έβρισκα αρκετά μελό! Το 1986, τέλος του σχολείου για μένα και οι Wham διαλύονται αφήνοντας ως παρακαταθήκη το καλύτερο – σύμφωνα με την ταπεινή γνώμη μου – τραγούδι τους, το The Edge of Heaven το οποίο από τότε έχω χορέψει αναρίθμητες φορές… H αγγλική pop στα καλύτερα της!

Ουσιαστικά το πρώτο του σινγκλ, μέσα στο 1986, ήταν το αριστουργηματικό A Different Corner, το οποίο στη χώρα μας δεν έγινε ποτέ μεγάλη επιτυχία μένοντας στη σκιά του το Careless Whisper, αλλά στη Βρετανία ήταν το δεύτερο νούμερο 1 single του. Πρόκειται για ένα μαγευτικό τραγούδι που πάντα όταν το άκουγα «ταξίδευα» σε όμορφα, μακρινά μέρη…

Το πρώτο του solo άλμπουμ Faith με τραγούδια όπως το… I Want you sex , ομολογώ ότι δεν με ενθουσίασε και ευτυχώς υπήρχε το ομώνυμο τραγούδι για να μου κρατήσει κάπως το ενδιαφέρον. Κάπου εκεί, ευτυχώς για εμάς τους θαυμαστές του, ο George Michael αποφάσισε ότι θέλει να σταματήσει να είναι ένα sexy idol για τους απανταχού teenagers και να δημιουργήσει εμπνευσμένη μουσική. Και το 1990 παρουσίασε σε όλο τον κόσμο, το αριστουργηματικό άλμπουμ Listen Without Prejudice. Πρώτο single και αμέσως νούμερο 1 στην Βρετανία, το μοναδικό Praying for time με εκπληκτικούς στίχους!

Από το ίδιο άλμπουμ, τελευταίο single ήταν το Cowboys and Angels, το οποίο ήταν το πρώτο του τραγούδι που βγήκε σε δισκάκι και δεν κατάφερε να μπει στο Top 4 του UK chart. Kάποιοι, όμως, σίγουρα έκαναν λάθος. Ακούστε και θα καταλάβετε, με τη φωνή του George Michael πιο ώριμη από ποτέ να συνοδεύει μία εκπληκτική μελωδία…

Μεγαλώνοντας ο George Michael, συνέχισε τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις και ήρθε το τρίτο σόλο άλμπουμ του, το Older, με τον ίδιο να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην προσωπική του ζωή και να μην μπορεί να διαχειριστεί ούτε τα προσωπικά αδιέξοδα, ούτε το βάρος της φήμης, ούτε τους εθισμούς. Το Fast Love, το χόρεψα πολλές φορές, αλλά αυτό που τελικά έμεινε ήταν το αριστουργηματικό Jesus to a child, αφιερωμένο στον πρόωρα χαμένο σύντροφο του...

Φτάσαμε στο 1999 όταν ο George Michael κυκλοφορεί το Songs from the Last Century, με διασκευές από αγαπημένα του τραγούδια! Τα προσωπικά προβλήματα συνεχίζονται αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να ερμηνεύσει με μαγικό τρόπο, το Miss Sarajevo των U2/Pavarotti.

To τελευταίο studio άλμπουμ του, το Patience του 2004 δεν με ενθουσίασε, καθώς και εγώ είχα πλέον διαφορετικά μουσικά ακούσματα. Ωστόσο ο George Michael με αποζημίωσε με το παραπάνω στις 26 Ιουλίου του 2007 όταν κρατώντας την ελληνική σημαία, έδωσε μία καταπληκτική συναυλία στο Ολυμπιακό με δύο ώρες απίστευτου χορού και υπέροχων αναμνήσεων! Μάλιστα εκείνο καλοκαιρινό βράδυ πήγα στο ΟΑΚΑ με τη Λίνα και χορεύαμε ασταμάτητα! Η εισαγωγή της συναυλίας με το υπέροχο Song for a siren των This Mortal Coil και μετά με το Fast Love, θα μου μείνει για πάντα αξέχαστη.

Τότε ο George Michael είχε πει στα ελληνικά: «Ευχαριστώ για αυτά τα 25 χρόνια». Λάθος έκανε. Εμείς σε ευχαριστούμε George… Για τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας… Για όλα…

Δήμος Μπουλούκος
Δήμος Μπουλούκος