Παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Δεκέμβριο του 2017

Gazzetta team
Παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Δεκέμβριο του 2017
Αλλά με μείωση της αξίας των ομολόγων που αγοράζει σε μηνιαία βάση.

Την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως και τον Δεκέμβριο του 2017 αλλά με μείωση της αξίας των ομολόγων που αγοράζει σε μηνιαία βάση, αποφάσισε η διοίκηση της ΕΚΤ.

Όπως σημειώνεται στην επίσημη ανακοίνωση, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά έως τον Μάρτιο του 2017, ενώ από τον Απρίλιο του ίδιου έτους και έως τον Δεκέμβριο του 2017 οι αγορές ομολόγων θα περιορισθούν στο ποσό των 60 δισ. ευρώ από 80 δισ. ευρώ που είναι αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα η ΕΚΤ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω παράταση του προγράμματος και πέραν του Δεκεμβρίου του 2017, καθώς υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της ότι «το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί έως τον Δεκέμβριο του 2017 ή και αργότερα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο».

Επιπρόσθετα τονίζεται ότι «εάν στο μεσοδιάστημα, οι προοπτικές καθιστούν λιγότερο θετικές ή οι χρηματοοικονομικές συνθήκες καταστούν δύσκολες, το διοικητικό συμβούλιο έχει πρόθεση είτε να παρατείνει τη χρονική διάρκεια του προγράμματος είτε το συνολικό ύψος των μηνιαίων αγορών που πραγματοποιεί η ΕΚΤ».

Όσο για τα επιτόκια, όπως ήταν απόλυτα αναμενόμενο, η ΕΚΤ τα διατήρησε αμετάβλητα.

Πηγή: protothema.gr