Ατελείωτες ουρές για να αποχαιρετίσουν τον Φιντέλ Κάστρο (pics)

Gazzetta team
Ατελείωτες ουρές για να αποχαιρετίσουν τον Φιντέλ Κάστρο (pics)
Τεράστιες ουρές σχηματίζουν οι Κουβανοί για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο στην πλατεία της Επανάστασης.

Τεράστιες ουρές σχηματίζουν οι Κουβανοί για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο.

Χιλιάδες πολίτες περίμεναν επί ώρες για να πουν το τελευταίο αντίο στον comandante, στην πλατεία της Επανάστασης όπου ο ίδιος είχε εκφωνήσει πολλούς από τους διάσημους λόγους του.

Η σορός του Κάστρο αποτεφρώθηκε το Σάββατο και οι στάχτες του θα παραμείνουν στην πλατεία της Επανάστασης για δύο ημέρες.

Η κεντρική εκδήλωση, στην οποία θα παραστούν πολιτικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, θα πραγματοποιηθεί στις 02:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης ώρα Ελλάδος (19:00 το απόγευμα της Τρίτης τοπική ώρα), στην Πλατεία της Επανάστασης.

Στη συνέχεια, η τέφρα του Κάστρο θα μεταφερθεί στο Σαντιάγο ντε Κούβα, την πόλη απ' όπου ξεκίνησε την επανάσταση, το 1959.

Η πομπή θα διασχίσει τις 13 από τις 15 επαρχίες της χώρας και εκτιμάται ότι πολλές χιλιάδες άνθρωποι θα παρακολουθήσουν την πορεία της, για να αποχαιρετίσουν τον ηγέτη τους.

Στην ουρά, ένας 36χρονος καθηγητής πανεπιστημίου, ο Πέδρο Άλβαρες, στήριζε τη μητέρα του που έδειχνε συγκλονισμένη. Ο ίδιος, συγκινημένος, κρατούσε μια φωτογραφία του Κάστρο. «Ξέρουμε ότι ο κομαντάντε μας πέρασε στην αθανασία» είπε.

Ο 61χρονος Οκτάβιο Ριβέρο, ο οποίος λέει ότι συνάντησε τον Κάστρο δύο φορές, έφερε τον 11χρονο γιο του στην πλατεία. «Είχαμε προνόμιο να ζούμε σε μία περίοδο ενός ανθρώπου που ήταν μια πραγματική ιστορική προσωπικότητα, επομένως ήταν σημαντικό για τον γιο μου να το δει αυτό» είπε. «Ναι, (ο Κάστρο) έκανε λάθη. Αλλά ποιος αμερικανός πρόεδρος δεν έχει κάνει λάθη;» αναρωτήθηκε.

Επικήδειο θα εκφωνήσει και ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλ. Τσίπρας είναι ένας από τους ελάχιστους ευρωπαίους που μετέβησαν στην Κούβα για τον Φιντέλ Κάστρο.

Φτάνοντας στην Αβάνα το πρωί της Τρίτης ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε :

«Είναι μεγάλη τιμή και συγκίνηση να βρίσκομαι στην Κούβα, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα, για να αποτίσω φόρο τιμής σε έναν μεγάλο ηγέτη που ενέπνευσε όχι μόνο τον κουβανικό λαό και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής, αλλά και την επαναστατική φλόγα σε όλον τον κόσμο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την Αβάνα όπου βρίσκεται για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις μνήμης για τον Φιντέλ Κάστρο.

«Οι λαοί, όσο μακριά κι αν βρίσκονται, ενώνονται πάνω σε κοινές αξίες και κοινά προτάγματα. Και η αξία της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής απελευθέρωσης είναι αυτή που ενώνει τους λαούς» τόνισε ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Παρών και ο Νικολά Μαδούρο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο βρίσκεται στην Αβάνα για να «αποχαιρετίσει» τον Κάστρο.

«Φύγε ήσυχος, είμαστε εμείς εδώ!» είχε αναφέρει την ημέρα που 'έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του ηγέτη της Κούβας.
Ειχε καλέσει και με ανάρτηση του στο twiitter «όλους τους επαναστάτες του κόσμου να συνεχίσουν την κληρονομιά του Κάστρο και να πάρουν τον δαυλό της ανεξαρτησίας και του σοσιαλισμού».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα για τον θάνατο του Κάστρο.

Πηγή: thetoc.gr