Μετανάστης άνοιξε επιχείρηση σε Σύρους πρόσφυγες (pic)

Gazzetta team
Μετανάστης άνοιξε επιχείρηση σε Σύρους πρόσφυγες (pic)
Μια χειρονομία αλληλεγγύης ή το κλειδί στην προσφυγική κρίση της Ευρώπης; - Το Royal Cafe στην γερμανική πόλη Ομπερχάουζεν απασχολεί πέντε Σύρους πρόσφυγες.

Όταν ο Γερμανο-Παλαιστίνιος Omallah ali Maher συνάντησε στο κέντρο φιλοξενίας του Ερυθρού Σταυρού στην πόλη Ομπερχάουζεν της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας τον Σύρο πρόσφυγα Hassan Al Babi και εκείνος του ζήτησε δουλειά, είχε μια ιδέα για να τον βοηθήσει.

Ο Hassan από την Δαμασκό μαζί με έναν φίλο του ζήτησε δουλειά από τον Maher και του εξήγησε ότι δεν θέλει να γίνει επαίτης, ούτε να περιμένει για βοήθεια στο τοπικό γραφείο εργασίας. Όπως εξηγεί στο BBC ο Maher, πρώην μετανάστης ο ίδιος, κοίταξε στα μάτια τον Σύρο πρόσφυγα και κατάλαβε πόσο έντιμος είναι. Έτσι, τον περασμένο Αύγουστο διέθεσε το ποσόν των 30.000 ευρώ και άνοιξε στην πόλη το Royal Cafe, το οποίο διευθύνει ο Hassan μαζί με τον φίλο του. Σερβιτόροι στο κατάστημα είναι τρεις, επίσης, Σύροι πρόσφυγες και οι δουλειές πάνε πολύ καλά.




Τα κέρδη της επιχείρησης χρησιμοποιούνται για τα έξοδα, τις πληρωμές των εργαζομένων και για την αποπληρωμή του χρέους στον Maher, ο οποίος τονίζει ότι από την πρώτη στιγμή εμπιστεύτηκε τους δύο Σύρους και δεν υπέγραψε κανένα συμβόλαιο μαζί τους.

Ο ίδιος δήλωσε στο BBC: «Μου είπαν ότι ήθελαν να εργαστούν. Ότι δεν ήθελαν να είναι επαίτες. Δεν έχουμε κάνει συμβόλαιο. Τους κοίταξα στα μάτια και αμέσως κατάλαβα ότι είναι πραγματικά έντιμοι άνθρωποι».

Ο Ali Maher ανέφερε ότι το μοντέλο του Royal Cafe, δηλαδή να βοηθά κανείς τους πρόσφυγες μέσω της εργασίας σε επιχειρήσεις, ίσως είναι η απάντηση στην προσφυγική κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη σήμερα η Ευρώπη.

Οι πρόσφυγες στο Ομπερχάουζεν έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται με την τοπική κοινωνία ενώ ο Joerg Fischer, επικεφαλής του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, το επιβεβαιώνει και αναφέρει ότι περισσότεροι από 2.500 πρόσφυγες προερχόμενοι από εμπόλεμες ζώνες στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν καταφθάσει στην πόλη.


Πηγή: protothema.gr