Οι 4 παρεμβάσεις του Κωστή Στεφανόπουλου που έμειναν στην ιστορία (pics & vids)

Gazzetta team
Οι 4 παρεμβάσεις του Κωστή Στεφανόπουλου που έμειναν στην ιστορία (pics & vids)
Ο Κωστής Στεφανόπουλος, που έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Κυριακής, ήταν ο πέμπτος μετά την μεταπολίτευση Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και αποδείχθηκε ο πλέον δημοφιλής. Από χθες, η είδηση του θανάτου του καθώς και δηλώσεις του από σημαντικές στιγμές της πολιτικής ζωής του, κατακλύζουν τα social media.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν βγήκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σταμάτησε να εισπράττει τη βουλευτική του αποζημίωση, ενώ αρνήθηκε και τα αναδρομικά που είχαν εξασφαλίσει οι βουλευτές.

Παρακάτω μερικές από τις παρεμβάσεις του, που ξεχώρισαν:

1. Τον Νοέμβριο του 1999, είχε δώσει μία ιστορική ομιλία ενώπιον του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από προστάτες. «Η Ελλάς δεν ζητεί από κανένα να μεσολαβήσει υπέρ αυτής, επικαλείται απλώς το δίκαιον και τη νομιμότητα, διότι πιστεύει ότι βασικό στοιχείο του πολιτισμού μας δεν είναι τόσον η στήριξη των πάσης φύσεως συμφερόντων μας, όσον η στήριξη της νομιμότητος».
Φωτογραφία αρχείου της 20ης Νοεμβρίου 1999 που εικονίζει τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο να υποδέχεται τον τότε Αμερικανό Πρόεδρο Μ. Κλίντον, στην Αθήνα. ΑΠΕ/ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ ΣΥΜΕΛΑ
«Δεν αγαπούμε τον πόλεμον, ούτε τον προβάλλομε ως μέσον επιλύσεως διαφορών», είχε αναφέρει επίσης στην ομιλία του, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες μετά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία.

Στην ίδια ομιλία, είχε αναφερθεί εκτενώς και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και στο Κυπριακό, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ δεν επιτρέπεται να εξαρτηθεί από την προηγούμενη λύση του κυπριακού προβλήματος.


2. Είχε πει «όχι» στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για τις ταυτότητες, απορρίπτοντας το αίτημά του να παρέμβει για να γίνει δημοψήφισμα. Η Σύνοδος είχε τότε συγκεντρώσει τρία εκατομμύρια υπογραφές για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες.

Με ανακοίνωσή της, η Προεδρία της Δημοκρατίας ανέφερε πως η υπόθεση έκλεισε, καθώς «οι εκτός νομοθετημένης διαδικασίας συλλεγείσες υπογραφές δεν είναι δυνατόν να ανατρέψουν τις διατάξεις του Συντάγματος».
Φωτογραφία αρχείου της 2ης Οκτωβρίου 200 που εικονίζει τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο να περπατά στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
3. Ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε επίσης τοποθετηθεί και για την υπόθεση του σημαιοφόρου μαθητή, αλβανικής καταγωγής, Οδυσσέα Τσενάι, θυμίζοντας της ρήση του Ισοκράτη πως «Έλληνες είναι όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας». «Ένα παιδί που μετέχει της ελληνικής παιδείας και αριστεύει, ασφαλώς γίνεται Έλληνας (υπό την ευρύτερη έννοια) και δικαιούται να φέρει την ελληνική σημαία», είχε τονίσει.

4. Το 2003 είχε δηλώσει για τον πόλεμο του Ιράκ: «Είναι ένας πόλεμος που δεν έγινε αποδεκτός από την κοινότητα των εθνών. Ένας πόλεμος που δεν είχε και δεν έχει δικαίωση ακόμη. Ένας πόλεμος που δεν μπόρεσε να αποδείξει ούτε αυτό για το οποίο ξεκίνησε: την ύπαρξη κάποιου χημικού ή άλλου οπλοστασίου του Σαντάμ Χουσεϊν».

Πηγή: lifo.gr