+slo-gun

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και ο ρόλος των Ελλήνων (pics)

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και ο ρόλος των Ελλήνων (pics)

Τον Ιούλιο του 1995 στην Σρεμπρένιτσα συντελέστηκε η μεγαλύτερη μεταπολεμική σφαγή στην ευρωπαϊκή ήπειρο όπου 8000 Βόσνιοι, δολοφονήθηκαν από την Σερβική πολιτοφυλακή. Συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών στην γενοκτονία. 

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και ο ρόλος των Ελλήνων (pics)

Στο χθεσινό αγώνας της Ελλάδος με την Βοσνία την εμφάνισή του έκανε ένα πανό στα σέρβικα με το σύνθημα «Σύρμα - Μαχαίρι - Σρεμπρένιτσα» με το οποίο γινόταν αναφορά στην γενοκτονία της ομώνυμης πόλης από τους Σέρβους. Με αφορμή το εμετικό πανό το gazzetta.gr σας θυμίζει τι είχε συμβεί στην Σρεμπρένιτσα το καλοκαίρι του 1995.

Ανεξάρτητο κράτος η Βοσνία

Το 1992 η Βοσνία Ερζεγοβίνη ανακήρυξε την ανεξαρτησία της. Μία χώρα που αποτελούνταν πάντα από ένα μείγμα εθνοτήτων μέσα στην γιουγκοσλαβική δημοκρατία ακόμα και τις εποχές πριν την διάλυση της χώρας. Βόσνιοι-Μουσουλμάνοι, Σέρβοι, Κροάτες αποτελούν τον πληθυσμό της. Οι διαφορές αυτές ήταν αγεφύρωτες κατά την διάρκεια του εμφυλίου. Περίπου 100.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στα 2,5 χρόνια που κράτησε ο πόλεμος με φίλους χαμένους και οικογένειες διαλυμένες και με μερικές από τις μεγαλύτερες σύγχρονες σφαγές.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την πολιορκία του Σαράγεβου, η μεγαλύτερη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη ή την σφαγή στην Σρεμπρένιτσα 8000 μουσουλμάνων Βόσνιων ανδρών και αγοριών.

«Η τραγωδία της Σρεμπρένιτσα θα μας στοιχειώνει για πάντα. Οι ευθύνες μας είναι τεράστιες», δήλωνε ο Κόφι Ανάν, τ. Γεν. Γραμματέας ΟΗΕ, αναφερόμενος στην πόλη της Ανατολικής Βοσνίας, η οποία αποτελεί το σύμβολο της ντροπής για την Ευρώπη.

Ήταν 11 Ιουλίου του 1995 όταν οι δυνάμεις των Σερβοβοσνίων με αρχηγό τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς έχοντας την πολιτική κάλυψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς (ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας) και του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (πρόεδρος της Σερβίας) μπήκαν στην πόλη και ξεκίνησαν την γενοκτονία.

Η Σρεμπρένιτσα ήταν μια κωμόπολη 6.000 κατοίκων στη Νότια Βοσνία η οποία είχε κηρυχθεί ασφαλής περιοχή από τα στρατεύματα του ΟΗΕ δύο χρόνια νωρίτερα και φυλασσόταν από Ολλανδούς στρατιώτες. Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου κατέφυγαν στην πόλη περίπου 20.000 πρόσφυγες Βόσνιοι.

Έτσι, τον Ιούλιο ξεκίνησε εκ μέρους των Σέρβων η κατάληψη της πόλης η οποία έπεσε στα χέρια του Μιλόσεβιτς χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση με τους Ολλανδούς κυανόκρανους να μην ρίχνουν ούτε σφαίρα για να υπερασπιστούν την πόλη και τους κατοίκους. Οι στρατιώτες του ΟΗΕ ζήτησαν βοήθεια η οποία όμως δεν δόθηκε ποτέ αφού ήρθε μετά το τέλος της σφαγής.

Έχοντας καταλάβει την Σρεμπρένιτσα, οι Σέρβοι ξεχώρισαν τους άνδρες και τα αγόρια (από 14 – 75 ετών), από τις γυναίκες και τους σκότωσαν ρίχνοντας τα πτώματα τους σε ομαδικούς τάφους.  

H ρόλος των Ελλήνων και η παρασημοφόρηση από τον Κάρατζιτς

Μεγάλη κουβέντα έχει γίνει για τον ρόλο που διαδραμάτισαν Έλληνες παραστρατιωτικοί στην σφαγή. Μαζί με τους Σέρβους μάχονται περίπου 12 Έλληνες εθελοντές οι οποίοι ανήκαν στην Ελληνική Φρουρά Εθελοντών και ήταν είτε μέλη της «Χρυσή Αυγή» ή μισθοφόροι.

Μετά την πτώση της πόλης, υψώνεται η ελληνική σημαία (όπως και του Βυζαντίου) στην κατεστραμμένη ορθόδοξη εκκλησία της πόλης. «Ύψωσαν την ελληνική σημαία μέσα στη Σρεμπρένιτσα» γράφουν εφημερίδες της εποχής, ενώ και ο ίδιος ο Ράντοβαν Κάρατζιτς μάλιστα, παρασημοφόρησε τους Έλληνες εθελοντές για το συμβολή τους στην κατάληψη της πόλης, ενώ βγαίνουν και φωτογραφίες μαζί του!

H σφαγή στη Σρεμπρένιτσα έριξε την κυβέρνηση της Ολλανδίας ενώ η ολλανδική έρευνα εμπλέκει και τους Έλληνες τονίζοντας συγκεκριμένα: «Ένα τμήμα Ελλήνων εθελοντών παρείχε υποστήριξη στον στρατηγό Μλάντιτς και ήταν μέρος του Σώματος Drina». Δέκα χρόνια μετά την σφαγή των αμάχων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσιος Παπαληγούρας,παραδέχτηκε το «ενδεχόμενο να υπάρχουν πράγματι ευθύνες Ελλήνων πολιτών για τις σφαγές αμάχων στη Σρεμπρένιτσα» και διέταξε εισαγγελική έρευνα.

Η Βοσνία είναι συνώνυμη με την τραγωδία και 21 χρόνια μετά οι πληγές παραμένουν ακόμα ανοικτές.

 

Best of internet