+slo-gun

Τι θα κάνει ο Τραμπ αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ (pics)

Τι θα κάνει ο Τραμπ αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ (pics)

Τι θα γίνει αν επικρατήσει ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος στις αμερικανικές εκλογές; Ο ίδιος έχει αφήσει σε πολλές περιπτώσεις να εννοηθεί τι προτίθεται να κάνει: σχεδιάζει μια «αντεπανάσταση»..

Τι θα κάνει ο Τραμπ αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ (pics)

Ποτέ πριν στο παρελθόν δεν πλησίασε ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος στην υλοποίηση του ονείρου του να γίνει πλανητάρχης απ' ό,τι στο φινάλε αυτής της θεότρελης κούρσας προς το Λευκό Οίκο. Και ξαφνικά όλοι -εντός και εκτός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος- ασχολούνται με το τι θα γίνει αν όντως ο Τραμπ κερδίσει -έστω και στο νήμα- αυτές τις εκλογές.

Κατ' αρχάς υπάρχουν κάποιες επείγουσες υποχρεώσεις, που θα πρέπει να φροντίσει, όπως το να συγκροτήσει το υπουργικό του συμβούλιο και να προτείνει έναν νέο δικαστή για τη χηρεύουσα θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο.  Αλλά αυτά είναι τα κοινότοπα, τα τετριμμένα.... Τα άλλα του σχέδια είναι αυτά που κάνουν τους αντιπάλους του να φρίττουν. Από το ιχνογράφημα του στοιχειώδους προγράμματός του, αλλά και από κάποιες σκόρπιες «φωτοβολίδες» που εκτόξευσε σε διάφορες προεκλογικές του εμφανίσεις συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο 70χρονος Τραμπ θέλει να φέρει τα πάνω-κάτω στη χώρα, να κάνει μια ριζική αλλαγή πορείας, μια «αντεπανάσταση» στις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησής του ...  

Ο Τραμπ θέλει να ακυρώσει όλες τις αποφάσεις του Ομπάμα

Βασικά στοιχεία του δόγματος Τραμπ περιστρέφονται γύρω απ' την ακύρωση όλων όσων έκανε ο προκάτοχός του στο ύπατο αξίωμα τις δύο προηγούμενες τετραετίες. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο ο Τραμπ θέλει να αντικαταστήσει το περίφημο Obamacare, - τον νόμο Ομπάμα για την καθολική υγειονομική ασφάλιση-. Σκοπεύει να βάλει φραγμό στους προερχόμενους από περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο τρομοκρατικών οργανώσεων μετανάστες, να θέσει σε εφαρμογή «εξονυχιστικούς ελέγχους» για όλους όσους θέλουν να πάνε στις ΗΠΑ και να σταματήσει το πρόγραμμα της αμερικανικής κυβέρνησης για την εισδοχή σύρων προσφύγων.

Από την πρώτη κιόλας μέρα του στο Οβάλ Γραφείο ο Τραμπ θέλει να ακυρώσει όλα τα «αντισυνταγματικά» προεδρικά διατάγματα του Ομπάμα,  από εκείνο που αφορά στον έλεγχο των όπλων μέχρι την απαγόρευση απέλασης παιδιών μεταναστών που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ.

Παράλληλα έχει εκφράσει την επιθυμία να παγώσει τις χρηματικές συνεισφορές της Ουάσιγκτον σε προγράμματα του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, να επανεξετάσει τη συμμετοχή της χώρας του  στο «απηρχαιωμένο», όπως το έχει χαρακτηρίσει, ΝΑΤΟ, να αναδιαπραγματευτεί την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και να ξεκινήσει την ανέγερση «ενός μεγάλου, υπέροχου τείχους» κατά των μεταναστών στη μεθόριο με το Μεξικό.

Επίκεντρο η πολιτική εμπορίου

Το σίγουρο είναι ότι ο Τραμπ θα είναι ένας πανίσχυρος πρόεδρος, αφού αν εκλεγεί, τότε θα παραμείνουν στα χέρια των Ρεπουμπλικανών τόσο η η Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και η Γερουσία, επιτρέποντάς του έτσι να περάσει σχεδόν όποια πολιτική θέλει τουλάχιστον για ένα συγκεκριμένο διάστημα -δηλαδή τουλάχιστον μέχρι τις λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές-.

Εξίσου σίγουρο είναι ότι ο Τραμπ ως πρόεδρος θα αφιερώσει εξ' αρχής μεγάλο μέρος της προσοχής του στην πολιτική εμπορίου, αφού για κανένα άλλο θέμα δεν μίλησε τόσο πολύ στην προεκλογική του εκστρατεία. Ο εκκεντρικός μεγιστάνας βλέπει στην παγκοσμιοποίηση της οικονομίας έναν απ' τους βασικούς λόγους της πτώσης της αμερικανικής βιομηχανίας και σχεδιάζει ως αντίδραση «να ξανακάνει μεγάλη την Αμερική.»

Έχει προαναγγείλει ότι σε περίπτωση νίκης του θα βάλει σε πρώτη φάση στον πάγο τις ισχύουσες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και θα σταματήσει το διάλογο για μια διατλαντική συμφωνία, όπως και για μια συμφωνία με τις χώρες του Ειρηνικού.

Και μέσα στις πρώτες  εβδομάδες από την ανάρρησή του στην εξουσία σχεδιάζει να καλέσει στο Λευκό Οίκο τους επικεφαλής μεγάλων αμερικανικών ομίλων όπως η Ford και η Pfizer, για να τους απειλήσει προσωπικά με βαρύτατα πρόστιμα, αν συνεχίσουν να μεταφέρουν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό. Κι από την πρώτη κιόλας μέρα του στο Οβάλ Γραφείο θα ορμηνέψει τον υπουργό του των Οικονομικών να αντιμετωπίζει την Κίνα ως «χειραγωγό συναλλαγματικής ισοτιμίας».

Οι πιο λογικές απ' τις ιδέες του Τραμπ

Δεν ακούγονται παράλογες ή επικίνδυνες όλες οι ιδέες του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Ο Τραμπ προτίθεται, όπως έχει πει στο παρελθόν, να εισηγηθεί περιορισμό της θητείας των μελών του κογκρέσου, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο των «αιώνιων» βουλευτών ή γερουσιαστών, που έχουν έχουν καταλάβει εδώ και δεκαετίες τα αντίστοιχα έδρανα.

Προτίθεται ακόμη να αρχίσει ένα πρόγραμμα επενδύσεων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων στις υποδομές και να απαγορέψει σε μέλη της κυβέρνησης να δραστηριοποιούνται επί μία πενταετία ως λομπίστες.

Οι πιο επικίνδυνες απ' τις ιδέες του Τραμπ

Απ' την άλλη, όμως, υπάρχουν και κάποια σχέδιά του που προκαλούν τρόμο: όπως η αντιμετώπιση που θα επιφυλάξει στους αντιπάλους του.

Στην τελευταία τηλεμαχία του με την Χίλαρι Κλίντον, δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση νίκης του θα επιφορτίσει έναν εισαγγελέα να ασχοληθεί αποκλειστικά με την Δημοκρατική υποψήφια, κι ίσως «την κλείσει στη φυλακή».

Εξάλλου έχει απειλήσει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι θα αλλάξει τη νομοθεσία, ώστε να είναι ευκολότερες οι διώξεις κατά εφημερίδων που φιλοξενούν επικρτικά δημοσιεύματα. Έχει χαρακτηρίσει την ελευθεροτυπία εμπόδιο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας κι έχει κατηγορήσει  για μεροληψία έναν δικαστή, λόγω της μεξικανικής του καταγωγής.

Κι επειδή το πρόγραμμά του – σε περίπτωση πάντα που νικήσει – αναμένεται πολύ φορτωμένο, ο Τραμπ σκέφτεται πρώτα να το ρίξει λίγο έξω. Το πρώτο που θα κάνει μετά τη νίκη του, είπε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, θα είναι να πάει σ' έναν υπέροχο χορό... Πρώτα η διασκέδαση και μετά η δουλειά...

Πηγή: iefimerida.gr 

Best of internet