Μόνο με έγκριση της Βρετανικής Βουλής «ξεκινά» το Brexit

Gazzetta team
Μόνο με έγκριση της Βρετανικής Βουλής «ξεκινά» το Brexit
Σε ήττα εξελίχθηκε για την κυβέρνηση η δικαστική κόντρα για την δικαιοδοσία ή όχι της εφαρμογής της ενεργοποίησης του άρθρου 50 από την ίδια.

Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψαν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, ωστόσο έδωσαν άδεια στην κυβέρνηση να εφεσιβάλει την απόφαση. Απογοήτευση στην κυβέρνηση -κατά τον υπουργό Εμπορίου- η οποία εξετάζει την απόφαση. Ράλι για τη στερλίνα.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας αποφάσισε πως η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση της Βουλής προκειμένου να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, το οποίο ξεκινά τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψαν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, ωστόσο έδωσαν άδεια στην κυβέρνηση να εφεσιβάλει την απόφαση.

Σύμφωνα με τον νομικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης, το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει την έφεση στις 5-8 Δεκεμβρίου.

Αμέσως μετά την γνωστοποίηση της απόφαση2ς, ο υπουργός Εμπορίου της χώρας, Liam Fox, δήλωσε πως η βρετανική κυβέρνηση απογοητεύτηκε.

«Η κυβέρνηση απογοητεύτηκε με την απόφαση του Δικαστηρίου. Η χώρα ψήφισε να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα δημοψήφισμα που εγκρίθηκε από πράξεις του κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», δήλωσε ο Fox στο κοινοβούλιο.

«Η απόφαση αυτή εγείρει σημαντικά και περίπλοκα νομικά ζητήματα και είναι σωστό να την εξετάσουμε προσεκτικά προτού αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε».

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, η στερλίνα έκανε άλμα άνω του 1%, ξεπερνώντας τα 1,24 δολάρια για πρώτη φορά μετά από τρεις εβδομάδες, ενώ οι βρετανικές τραπεζικές μετοχές κάνουν ράλι έως και 3,5%.

Πηγή: elefhterostypos.gr