+slo-gun

Γιατί τα γκάλοπ φοβίζουν την Νέα Δημοκρατία

Γιατί τα γκάλοπ φοβίζουν την Νέα Δημοκρατία

Γιατί τα γκάλοπ φοβίζουν την Νέα Δημοκρατία

Υπέρμετρη αισιοδοξία και υπερβολική ευφορία επικρατεί στη ΝΔ με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και ειδικά μετά τις 24 μονάδες, διαφορά της Public Issue!

Υπέρμετρη αισιοδοξία και υπερβολική ευφορία επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και ειδικά μετά και την πρωτιά της από το ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με…24 μονάδες, όπως κατέγραψε η Public Issue!

Τα χαμόγελα λοιπόν κυριαρχούν στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, αν και υπάρχουν στοιχεία που προβληματίζουν την ηγεσία του κόμματος. Και αυτό διότι προκύπτει σαφώς ότι η μεγάλη διαφορά που χωρίζει πλέον τα δύο κόμματα οφείλεται κυρίως στη φθορά της κυβερνητικής παράταξης και ελάχιστα στις πρωτοβουλίες και στην πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που το 42% των ερωτηθέντων στην μέτρηση της Public Issue δηλώνει ότι θα ψήφιζε τη ΝΔ (σ.σ. εκτίμηση εκλογικής επιρροής) αν διεξάγονταν τώρα εθνικές εκλογές, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνει ικανοποιημένο από την πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ μικρότερο.

Επίσης, εκτός του στοιχείου ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 30%, οι πολίτες σε ποσοστό 51% απαντούν ότι καμία κυβέρνηση (είτε της ΝΔ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ) είναι καλύτερη για τη χώρα, ενώ υπέρ μιας κυβέρνησης της Ν.Δ. τάσσεται το 34%.

Το δυνατό χαρτί της Ν.Δ. είναι πλέον ο ίδιος της ο πρόεδρος, καθώς προηγείται με 42% έναντι 21% του Αλ. Τσίπρα και παραμένει και πρώτος στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, αλλά το μεγάλο πρόβλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το παρελθόν της και η εικόνα που εκπέμπει.

Τέτοιου είδους στοιχεία που προβληματίζουν τα στελέχη της ΝΔ για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει στο εξής είναι πολλά και μελετώνται ήδη από τα επιτελεία επικοινωνιακού και πολιτικού σχεδιασμού.

Ακόμη, ένα από τα «μελανά» στοιχεία των δημοσκοπήσεων για τη ΝΔ είναι τα ποσοστά συσπείρωσης των κομμάτων. Η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζει συσπείρωση άνω του 85% σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που είναι ακόμα και κάτω από το 50%.

Άρα, η Ν.Δ. έχει επί της ουσίας «μπετονάρει» το εκλογικό της σώμα που είναι «σάρκα εκ της σαρκός» της και πλέον πρέπει να κοιτάξει σε άλλες δεξαμενές, όπως π.χ. του κέντρου.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ΝΔ στην προσπάθειά της να κερδίσει τις επόμενες εκλογές είναι όχι απλά η κόπωση από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η γενική αίσθηση ότι είναι μια κακή κυβέρνηση, ενώ το 91% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της και το 89% θεωρεί ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Αυτό μπορεί να διευκολύνει τώρα τη ΝΔ αλλά είναι και το πρώτο μήνυμα της κοινής γνώμης ότι, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, η περίοδος χάριτος που θα έχει θα είναι μηδαμινή, αφού η ψήφος εμπιστοσύνης που θα έχει εξασφαλίσει θα οφείλεται κυρίως στην αποδοκιμασία του αντιπάλου.

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί και το γεγονός ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν ενθουσιάζεται και από την αξιωματική αντιπολίτευση και επί της ουσίας με τη στρατηγική της Ν.Δ. Εξάλλου μόλις το 21% δηλώνει ευχαριστημένο από την λειτουργία της αντιπολίτευσης, ενώ το 79% επισημαίνει ότι είναι δυσαρεστημένο.

Την ίδια στιγμή όμως στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη επικρατεί η αίσθηση ότι η Ν.Δ. δημιουργεί συνθήκες αυτοδυναμίας, διότι όπως λένε τα κεντρικά στελέχη του κόμματος με την προκήρυξη των εκλογών θα υπάρξει και άλλο κλίμα. «Αυτή τη στιγμή σε χρόνο μη εκλογών, η διαφορά είναι τόσο μεγάλη. Φανταστείτε τι θα γίνει εάν προκηρυχθούν εκλογές» λένε συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. που θεωρούν ότι το κόμμα σταδιακά διαμορφώνει ένα πολύ θετικό αφήγημα για την μεταμνημονιακή Ελλάδα.
 
Αυτό όμως το πρόγραμμα και το αφήγημα πρέπει να επικοινωνηθεί και μέχρι στιγμής υπάρχουν πολλά προβλήματα, ενώ το προηγούμενο κυβερνητικό παρελθόν της Ν.Δ. θεωρείται ένα από τα βασικά αρνητικά της σημεία. Γι’ αυτό και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να ανανεώσει περαιτέρω το κόμμα του και να δημιουργήσει συνθήκες για μια διαφορετική Κ.Ο. την επόμενη μέρα, ενώ ήδη η διαδικασία της ανανέωσης του κόμματος προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Επίσης ένα άλλο ζήτημα που πρέπει, όπως λένε έμπειρα στελέχη, να αντιμετωπιστεί άμεσα για να μην επηρεάσει την αντιπολιτευτική πορεία της Ν.Δ. είναι η αίσθηση της οίησης και αλαζονείας που παρατηρείται ήδη από μερικά στελέχη του κόμματος και βουλευτές. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγεται ότι έχει αντιληφθεί τέτοια φαινόμενα και έχει δώσει σχετικές οδηγίες ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Πηγή: thetoc.gr

Best of internet