+slo-gun

«Παγώνουν» και το νόμο-γέφυρα για τις τηλεοπτικές άδειες

«Παγώνουν» και το νόμο-γέφυρα για τις τηλεοπτικές άδειες

Τέλος ο Πολύδωρας, αναστέλλεται ο «πυρήνας» του νόμου Παππά, δεν κατατίθεται ο νόμος-γέφυρα - Διαδικασίες αδειοδότησης πλέον μόνο από ΕΣΡ και δεν μπορούν να ξεκινήσουν πριν το τέλος του χρόνου  

«Παγώνουν» και το νόμο-γέφυρα για τις τηλεοπτικές άδειες

«Παγώνουν» τουλάχιστον ως το τέλος του χρόνου, όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς η κυβέρνηση θέτει πλέον ως πρώτη προτεραιότητά της, την άμεση συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Μετά και τη χθεσινή -5η κατά σειρά - άκαρπη ψηφοφορία στη Διάσκεψη των Προέδρων για την ανάδειξη των μελών του ΕΣΡ, λόγω της αρνητικής στάσης της ΝΔ, που εξακολουθεί να θέτει ως όρο την πλήρη επαναφορά στο νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε πριν από τον νόμο Παππά, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει και την κατάθεση στη Βουλή, του νόμου-γέφυρα που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα για την προσωρινή αδειοδότηση των καναλιών. Η απόφαση ελήφθη σε ειδική κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος της Διάσκεψης των Προέδρων, ενώ όπως διευκρινίστηκε, θα ακολουθήσει σύντομα 6η ψηφοφορία στην Διάσκεψη των Προέδρων για την ανάδειξη νέου ΕΣΡ χωρίς ο πρόεδρος της Βουλής να τροποποιήσει τη λίστα των προτεινομένων προσώπων που απορρίφθηκαν χθες. 

Ταυτόχρονα ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππά δήλωσε  ότι πριν αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την τροποποίηση του νόμου 4339, θα αναμένει να του κοινοποιηθεί και επισήμως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έτσι ώστε να εναρμονιστεί το σκεπτικό της με το νέο νομοθετικό πλαίσιο. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νίκου Σακελλαρίου, η καθαρογραφή της απόφασης θα απαιτήσει ένα διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός. Συνεπώς οι όποιες διαδικασίες αδειοδότησης, προσωρινής ή μόνιμης δεν μπορούν πλέον να ξεκινήσουν πριν από το τέλος του χρόνου και δεν μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν από κανέναν άλλον πλην του ΕΣΡ.

Μέχρι τότε, θα ψηφιστεί μόνον η τροπολογία για την κατάργηση του άρθρου 2Α του νόμου 4339 που κρίθηκε αντισυνταγματικό, σε μια συζήτηση που προγραμματίστηκε ήδη για την Πέμπτη και προμηνύεται θυελλώδης.   

Παρά τις θετικές ψήφους που έδωσαν χθες ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι στην πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να κρατά το «κλειδί» για να ξεκλειδώσει η απαιτούμενη πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων και αναμένει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νόμου Παππά, για να σταθμίσει την τελική της στάση.

Η κυβέρνηση κατέθεσε χθες στη Βουλή την τροπολογία με την οποία καταργείται το άρθρο 2Α του νόμου 4339, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης με προεξάρχουσα τη ΝΔ δήλωσαν ότι δεν καλύπτονται από το περιεχόμενο της τροπολογίας, καθώς όπως προβλέπει «αναστέλλεται» και δεν καταργείται η ισχύς των επίμαχων διατάξεων.
 
«Η ΝΔ αντιμετωπίζει την κυβέρνηση με καχυποψία» υπογράμμισε στην Διάσκεψη των Προέδρων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας ότι βρίσκει το περιεχόμενο της τροπολογίας ασαφές και ανεπαρκές.

«Χρειαζόταν μεγαλύτερη σοβαρότητα. Όχι με τροπολογία 6 γραμμών, 10 λεπτά πριν την έναρξη της διάσκεψης που προβλέπει αναστολή και όχι κατάργηση της παράκαμψης του ΕΣΡ» σημείωσε ο κ. Δένδιας, ενώ αντιθέτως ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και ο Σπύρος Δανέλλης εκ μέρους του Ποταμιού θεώρησαν τις δεσμεύσεις του προέδρου της Βουλής θετικές και για τον λόγο αυτό, έδωσαν από χθες την θετική ψήφο των κομμάτων τους.
 
«Δεσμεύομαι προσωπικά ότι η τροπολογία θα ισχύσει και δεν θα αλλάξει το μέλλον» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας ότι θα προστεθεί στην επίμαχη τροπολογία, ότι για κάθε ζήτημα αδειοδότησης θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.
Εκτός όμως της αναγκαστικής αναμονής της απόφασης του ΣτΕ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ότι αν επιθυμεί την συναίνεση η κυβέρνηση για την ανάδειξη του ΕΣΡ θα πρέπει να εγκαταλείψει την τακτική των επιθέσεων προς την αντιπολίτευση και προς την Δικαιοσύνη.

Αφορμή για τις παρατηρήσεις αυτές, έδωσε χθες η κυβέρνηση, η οποία σχολιάζοντας την πρόταση νόμου που κατέθεσε η ΝΔ για την αδειοδότηση των καναλιών, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «εξοφλεί γραμμάτια στη διαπλοκή».
Ταυτόχρονα τα κόμματα ζητούν ανασκευή των δηλώσεων που έκανε την περασμένη εβδομάδα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, με τις οποίες επιτέθηκε κατά των μελών του ΣτΕ, που έκριναν το άρθρο 2Α του νόμου 4339, αντισυνταγματικό.

Πηγή protothema.gr

Best of internet