Τζο Μπάιντεν: Ο Ομπάμα θα εγείρει κάθε θέμα στην Αθήνα

Gazzetta team
Τζο Μπάιντεν: Ο Ομπάμα θα εγείρει κάθε θέμα στην Αθήνα
Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί και το ζήτημα του χρέους - Παρά την κατηγορηματική δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου ότι δεν θα τεθεί το ζήτημα της κατά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου

Ανοιχτό άφησε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το ενδεχόμενο να κάνει συζήτηση και για το χρέος ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα, στις 15 Νοεμβρίου.

Μία μέρα μετά την κατηγορηματική δήλωσε του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα μεσολαβήσει για νέο οικονομικό διακανονισμό ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τζο Μπάιντεν, απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων δημοσιογράφων, μετά το τέλος εκδήλωσης στο OXI Foundation, στην Ουάσινγκτον, απάντησε: «Σας υπόσχομαι ότι θα εγείρει κάθε σχετικό θέμα». Η ερώτηση ήταν αν ο κ.Ομπάμα θα εγείρει το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Ο κ.Μπάιντεν πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είχε κάνει μια μακρά συζήτηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια δείπνου.

Νωρίτερα, ο κ.Μπάιντεν είχε μιλήσει με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την ελληνοαμερικανική κοινότητα, αποδεχόμενος το βράδυ της Πέμπτης τιμητική διάκριση, στο ετήσιο δείπνο του OXI Foundation, που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Ειρήνης στην Ουάσιγκτον. Όπως μεταδίδει το mignatiou.com, o Τζο Μπάιντεν, ο γιος του Μπο, ο οποίος που πέθανε πριν ενάμιση χρόνο από καρκίνο, και η νεαρή Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, που δραπέτευσε από τα χέρια των τζιχαντιστών, οι οποίοι τη χρησιμοποιούσαν ως σκλάβα του σεξ, τιμήθηκαν γιατί “επέδειξαν το ίδιο εξαιρετικό θάρρος του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ που επέδειξαν κι οι Έλληνες στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Στέκομαι με ταπεινότητα δίπλα της», είπε ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν για τη Νάντια Μουράντ, που είναι πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ στα θέματα παράνομης διακίνησης προσώπων. Πρόσθεσε ότι η εκδήλωση αποτελεί μία ισχυρή υπενθύμιση του τί κάνει ένα άνδρα ή μία γυναίκα έντιμους ή θαρραλέους.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος, όμως, ξέσπασε σε λυγμούς, όταν ανακοινώθηκε η βράβευση του γιου του, ενώ αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στη ζωή του γιου του που αν και Γενικός Εισαγγελέας του Ντέλαγουερ παρουσιάστηκε στον αμερικανικό στρατό και αποσπάστηκε στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά και στους ανθρώπους που μάχονται τον καρκίνο. Το `Ιδρυμα που δημιουργήθηκε στο όνομα του γιου του έχει αυτόν το στόχο. «`Εκανε κάθε του στιγμή να έχει αξία. Ποτέ του δεν το έβαλε κάτω και μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν γεμάτος ελπίδα», είπε ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ για το γιο του.

Στις υπόλοιπες σύντομες αναφορές του μίλησε για τον ηρωισμό των Ελλήνων στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και του πρώην γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. “Δεν βρήκα ποτέ στις προσωπικές μου σχέσεις άλλη ομάδα ανθρώπων περισσότερο πιστούς και θαρραλέους από τους `Ελληνες”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν παρουσίασε ο πρόεδρος του Ιδρύματος ΟΧΙ, Αντι Μανάτος.

Πηγή: protothema.gr