Πώς θα φτάσει το Άγιο Φως στην Ελλάδα (vid)

Πώς θα φτάσει το Άγιο Φως στην Ελλάδα (vid)
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα γίνει η αφή του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο.

Λιγοστοί, σε σχέση με το παρελθόν, είναι φέτος οι πιστοί, λόγω του πολέμου στην περιοχή, που θα παρακολουθήσουν την τελετή της αφής του Αγίου Φωτός στην Ιερουσαλήμ.

Σημειώνεται πως φέτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, εντός και εκτός του ναού θα βρεθούν μόνο 4.200 πιστοί προκειμένου να λάβουν το ανέσπερο Φως, το οποίο θα μοιράσει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’.

Αφού μπει στον ναό της Αναστάσεως, συνοδευμένος από ιερείς του Πατριαρχείου, ακολουθεί λιτανεία και αποσφράγιση του Παναγίου Τάφου, ενώ στη συνέχεια ο Πατριάρχης εξέρχεται του Παναγίου Τάφου κρατώντας σε κάθε του χέρι αναμμένη δέσμη με 33 κεριά και μεταλαμπαδεύει το Φως της Αναστάσεως στους προσκυνητές.

Στο παρελθόν, περίπου 10.000 πιστοί γέμιζαν την εκκλησία για την τελετή, με πολύ περισσότερο κόσμο να βρίσκεται στον προαύλιο χώρο, γιορτάζοντας τη νίκη της ζωής επί του θανάτου.

Πώς θα φτάσει στην Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου θα φτάσει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως μεταφέροντας μαζί του το χαρμόσυνο αναστάσιμο μήνυμα.

Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει επιτόπου ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, προκειμένου να παραστεί στην Τελετή Αφής. Θα παραλάβει το Άγιο Φως από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων με τον οποίο θα έχει συνάντηση.

Το Άγιο Φως θα ταξιδέψει για ακόμη μια χρονιά από την Αθήνα σε 16 περιοχές της Ελλάδας, ώστε να βρίσκεται εγκαίρως στις εκκλησίες για την Αναστάσιμη Ακολουθία.

Η άφιξη του Αγίου Φωτός στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται περί τις 19:30 το απόγευμα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η διανομή του σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Σημειώνεται ότι λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στο Ισραήλ με τον πόλεμο στη Γάζα, η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα θα γίνει με τη μέγιστη προσοχή.