Επιχειρηματίας πήρε το μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο και δεν το μετάνιωσε: Το πείσμα του του απέφερε 5 δισεκατομμύρια δολάρια

Newsroom
Επιχειρηματίας πήρε το μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο και δεν το μετάνιωσε: Το πείσμα του του απέφερε 5 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο Daniel Lubetzky είναι ο άνθρωπος που κάποτε πήρε ένα μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο και κατάφερε να πλουτίσει χάρη σε αυτό

Η ενασχόληση με τις επιχειρήσεις είναι σίγουρα γεμάτη από σκαμπανεβάσματα... Τουλάχιστον αυτό διαπίστωσε ένας επιχειρηματίας μετά από ένα ολέθριο λάθος - το οποίο με κάποιο τρόπο μετατράπηκε σε επενδυτικό θαύμα.

Ο Daniel Lubetzky είναι ο άνθρωπος πίσω από τα Kind Snacks, και είναι δίκαιο να πούμε ότι πέρασε έναν «Γολγοθά» πριν φτάσει στην κορυφή.

Σήμερα, αν πάτε σε ένα σούπερ μάρκετ, υπάρχει πιθανότητα να συναντήσετε ένα από τα σνακ που φτιάχνει η εταιρεία του. Αλλά τα πράγματα δεν ήταν πάντα τόσο ρόδινα, αφού μια λάθος απόφαση του κόστισε 220 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, αυτή του η απόφαση μελλοντικά του έφερε αμύθητα κέρδη.

Η σειρά «The Moment» του CNBC παρακολουθεί τη συγκεκριμένη επιχείρηση από το 2008, όταν η επιχείρηση είχε μπει σε ένα ταμείο 16 εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων VMG Partners. Μία από τις ρήτρες του συμβολαίου ανέφερε ότι ως προϋπόθεση της επένδυσης ο Lubetzky έπρεπε να πουλήσει την εταιρεία εντός πέντε ετών.

Συνεπώς, καταλαβαίνουμε ότι η εταιρία σνακ δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Ωστόσο, ο Lubetzky αισθάνθηκε αρκετά σίγουρος ότι θα μπορούσε να το καταφέρει και να αναστρέψει την κατάσταση. Τότε ήταν που τα πράγματα άλλαξαν.

Ο Lubetzky είπε: «Τέσσερα χρόνια μετά τη συμφωνία, συνειδητοποίησα ότι η Kind θα μπορούσε να γίνει πολύ μεγαλύτερη. Οι επενδυτές μου με πίεζαν να πουλήσω την εταιρεία και ήταν πολύ σκληροί μαζί μου. Το όραμά μου ήταν να συνεχίσω να αναπτύσσω την εταιρεία για πολλά χρόνια. Αυτοί ήθελαν να αποχωρήσουν και να πάρουν το μερίδιο από την επένδυσή τους».

Έτσι, ο Lubetzky είχε δυο επιλογές: μπορούσε είτε να την εξαργυρώσει και να ρισκάρει να χάσει μια τεράστια ευκαιρία, είτε να αγοράσει την εταιρεία από την εταιρεία μετοχών, κάτι που θα είχε τεράστιο ρίσκο. Τελικά, επέλεξε τη δεύτερη επιλογή, η οποία όμως συνεπαγόταν την ανάληψη ενός τεράστιου χρέους.

«Ηταν μια τρομακτική στιγμή. Σκεφτόμουν συνέχεια αν κάτι πάει στραβά στο τέλος. Σκεφτόμουν ότι σε μια μέρα απέκτησα τόσα πολλά τόσα πολλά χρέη και ίσως μελλοντικά να έχανα την εταιρία μου. Είχα άσχημες νύχτες. Είχα ένα δάνειο της τάξης των 200 εκατομμυρίων δολαρίων και κάθε κίνηση είχε το ρίσκο της» θυμήθηκε ο επιχειρημτίας.

Είχε κάνει την έρευνά του και ήταν σίγουρος ότι θα τα κατάφερνε, αλλά πάντα υπάρχουν πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά.

Στο τέλος, όμως, τα πράγματα πήγαν εξαιρετικά καλά, με τις πωλήσεις να διπλασιάζονται το 2014.

Τελικά, μετά από λίγα χρόνια πούλησε την εταιρία στην Mars για το επιβλητικό ποσό των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.