Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο μοτίβο για να εντοπίσετε αν κάποιος λέει ψέματα

Επιμέλεια: Newsroom
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο μοτίβο για να εντοπίσετε αν κάποιος λέει ψέματα
Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν τον καλύτερο τρόπο για να εντοπίσετε έναν ψεύτη, αφού δημιούργησαν ένα νέο και ξεχωριστό μοτίβο

Οι επιστήμονες μοιράστηκαν μια τεχνική που μπορεί να βοηθήσει να ξεχωρίσουμε αν κάποιος λέει την αλήθεια ή όχι... Λοιπόν, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταλάβετε αν κάποιος λέει ψέματα.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να βρείτε αποδείξεις ότι αυτό που λέει δεν είναι αλήθεια και να τον αντιμετωπίσετε με αυτές. Αλλά σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτό το κρίσιμο στοιχείο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια άλλη λύση, μια πολύ καλή και χρήσιμη τεχνική.

Ποια είναι όμως αυτή η τεχνική;

Οι ειδικοί εξηγούν αρχικά ότι θα πρέπει να βάλλετε τον συνομιλητή σας να κάνει κάτι άλλο ενώ σας μιλάει. Η τεχνική βασίζεται στο γεγονός ότι το ψέμα μπορεί να καταπονήσει τον εγκέφαλο, καθώς μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να πεις κάτι που δεν είναι αλήθεια και να το θυμάσαι.

Έτσι, αν προσθέσετε μια άλλη διαδικασία η οποία συμβαίνει παράλληλα με ένα ψέμα, θα δυσκολέψετε τον συνομιλητή σας να του ξεφύγει το δικό του ψέμα.

Ο καθηγητής Aldert Vrij, συγγραφέας της μελέτης από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, δήλωσε: "Τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε δείξει ότι τα ψέματα μπορούν να εντοπιστούν με το να ξεγελάσουμε τους ψεύτες.

"Αποδείξαμε ότι αυτό μπορεί να γίνει αναγκάζοντας τους ψεύτες να μοιράσουν την προσοχή τους μεταξύ της διατύπωσης μιας δήλωσης και μιας δευτερεύουσας εργασίας".

Ο καθηγητής Vrij πρόσθεσε: "Η έρευνά μας έδειξε ότι οι αλήθειες και τα ψέματα μπορούν να ακούγονται εξίσου αληθοφανή, αρκεί να δίνεται η ευκαιρία στους ανθρώπους που λένε ψέματα να σκεφτούν τι θα πουν. Όταν η δυνατότητα να σκεφτεί κανείς χάνεται, οι αλήθειες ξεχωρίζουν.

"Τα ψέματα ακούγονταν λιγότερο αληθοφανή από τις αλήθειες στο πείραμά μας, ιδίως όταν οι ερωτώμενοι έπρεπε επίσης να εκτελέσουν μια δευτερεύουσα εργασία και τους είπαν ότι αυτή η εργασία ήταν σημαντική".