Αίτημα για αντικατάσταση του 24ωρου σε 26ωρο έκανε μια δήμαρχος στη Νορβηγία καθώς δεν φτάνουν πλέον οι ώρες

Newsroom
Αίτημα για αντικατάσταση του 24ωρου σε 26ωρο έκανε μια δήμαρχος στη Νορβηγία καθώς δεν φτάνουν πλέον οι ώρες
Η βορειότερη περιφέρεια της Νορβηγίας ζήτησε από την Κομισιόν να της χορηγήσει άδεια για να προσθέσει ακόμα δύο ώρες στο εικοσιτετράωρο.

Μια αρκτική περιοχή της Νορβηγίας σχεδιάζει να καθιερώσει μια νέα αλλιώτικη ημέρα 26 ωρών για να υπάρχει περισσότερος χρόνος για τον "μοναδικό τρόπο ζωής" της.

Η Wenche Pederson, δήμαρχος της Vadso, μιας πόλης εντός του αρκτικού κύκλου, έστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία προτείνει την ιδέα. Ελπίζει να λάβει την έγκρισή, καθώς το επόμενο στάδιο θα είναι να συμβουλεύσει το όργανο της ΕΕ τις νορβηγικές αρχές να εφαρμόσουν το νέο ρολόι.

Οι συγκεκριμένοι λόγοι για την παράταση του παραδοσιακού 24ωρου κατά δύο ώρες είναι ασαφείς, με την κ. Πέντερσον να λέει ότι πρόκειται για τον «εορτασμό και την προώθηση» του τρόπου ζωής των ντόπιων. Φαίνεται ότι το Vadso και η γύρω περιοχή δυσκολεύεται να προσελκύσει κατοίκους και τουρίστες και ελπίζεται ότι ένα νέο ρολόι θα βοηθήσει στη διαφήμιση της πόλης.

Με την επιμήκυνση της διάρκειας των ημερών, η Pedersen ελπίζει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα εμπνευστούν για να μετακομίσουν στην απομακρυσμένη περιοχή. Η διασφάλιση της κατοίκησης της περιοχής είναι «πιο σημαντική από ποτέ» υπό το φως του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, πρόσθεσε η Pedersen.

«Μας αρέσει ο τρόπος ζωής μας και πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να είναι πολύ συναρπαστικό, ειδικά για οικογένειες με μικρά παιδιά. Νομίζω ότι είναι μια πιο ήρεμη και καλύτερη καθημερινή ζωή από ό,τι για παράδειγμα σε μια μεγάλη πόλη» σημείωσε η δήμαρχος.

Θα μπορούσε να συμβεί στην πραγματικότητα το 26ωρο;

Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά η χώρα αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Ενώ μια οδηγία της ΕΕ ρυθμίζει τις συμφωνίες για τη θερινή ώρα, το αν έχει αρμοδιότητα για τη δημιουργία ξεχωριστών ζωνών ώρας είναι ένα άλλο ερώτημα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Επιτροπής, οι ζώνες ώρας είναι θέμα των ίδιων των χωρών, οπότε είναι απίθανο η ΕΕ να μπορέσει να ικανοποιήσει το αίτημα της περιοχής.

Παρ’ όλα αυτά, η Pedersen ελπίζει τουλάχιστον να διαδώσει τη μοναδικότητα της βόρειας Νορβηγίας.