Στα ύψη οι τιμές για τα πασχαλινά αυγά: Ο ρόλος που έχει παίξει η κλιματική αλλαγή

Επιμέλεια: Newsroom
Στα ύψη οι τιμές για τα πασχαλινά αυγά: Ο ρόλος που έχει παίξει η κλιματική αλλαγή
Αυτή η άνοδος των τιμών, ωστόσο, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αποκαλύπτοντας μια πολύ βαθύτερη κρίση που πλήττει τους αγρότες κακάο στη Δυτική Αφρική και υποδεικνύει μια παγκόσμια πρόκληση στην παραγωγή τροφίμων που επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή.

Καθώς πλησιάζει το Πάσχα, οι οικογένειες σε όλο τον κόσμο αισθάνονται την πίεση με την εκτίναξη των τιμών των σοκολατένιων αυγών και άλλων εδεσμάτων. Αυτό που παραδοσιακά ήταν μια γιορτινή λιχουδιά έχει γίνει πολυτέλεια για πολλούς, με τις τιμές του κακάο να έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα υψηλότερα από το χαλκό, σημειώνοντας αύξηση 60% μόνο αυτό το μήνα.

Ο πυρήνας της παγκόσμιας παραγωγής κακάο βρίσκεται στη Δυτική Αφρική, και συγκεκριμένα στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν το 60% της παγκόσμιας προσφοράς κακάο. Η πρόσφατη επέλαση του Ελ Νίνιο επέφερε σοβαρές ξηροθερμικές συνθήκες στις περιοχές αυτές, επιδεινώνοντας την εξάπλωση της ασθένειας των διογκωμένων βλαστών και οδηγώντας στην απώλεια 500.000 τετραγωνικών μέτρων καλλιεργήσιμων εκτάσεων μόνο στην Γκάνα. Αυτό το κλιματικό φαινόμενο επηρέασε σημαντικά τις συγκομιδές, οδηγώντας σε μια απελπισμένη αγωνία μεταξύ των παραγωγών σοκολάτας για τους ολοένα και πιο σπάνιους κόκκους.

Ο Michael E. Odijie, οικονομολόγος στο UCL, υπογραμμίζει τις σύνθετες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παραγωγή κακάο. Με ένα ιστορικό μοτίβο εγκατάλειψης παλαιών αγροκτημάτων για νέες περιοχές, η μειωμένη διαθεσιμότητα ανέγγιχτων δασικών εκτάσεων δημιουργεί ένα τρομερό πρόβλημα. Τα γερασμένα κακαόδεντρα, πιο ευαίσθητα στις ασθένειες, ανεβάζουν το κόστος συντήρησης, ωθώντας πολλούς αγρότες σε εναλλακτικές, συχνά περιβαλλοντικά καταστροφικές πρακτικές, όπως η παράνομη εξόρυξη.

Η κρίση επεκτείνεται πέρα από τη διαθεσιμότητα της γης. Μια μελέτη του 2022 επισημαίνει μια «κρυφή κατάρρευση» στους πληθυσμούς των εντόμων, που είναι ζωτικής σημασίας για την επικονίαση καλλιεργειών όπως το κακάο. Οι ερευνητές Tim Newbold και Charlie Outhwaite από το UCL ανακάλυψαν ότι τα αγροκτήματα που έχουν υποστεί κλιματική πίεση έχουν βιώσει μια εντυπωσιακή απώλεια 63% στον αριθμό των εντόμων, με αποτέλεσμα ορισμένοι αγρότες της Γκάνας να καταφεύγουν στη χειρωνακτική επικονίαση, μια επίπονη και αναποτελεσματική διαδικασία.

Καθώς οι τιμές της σοκολάτας αυξάνονται αυτό το Πάσχα, είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε τις ευρύτερες επιπτώσεις αυτής της αύξησης. Η άνοδος της τιμής του κακάο αντανακλά μια κρίσιμη καμπή στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων.