Κώστας Καραμανλής: «Δεν κρύφτηκα , δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία» (vid)

Κώστας Καραμανλής: «Δεν κρύφτηκα , δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία» (vid)
Ο κ. Καραμανλής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «κανένας δεν θέλει περισσότερο από τον ίδιο θα λάμψει η αλήθεια και στη συνέχεια ότι δεν κρύφτηκε, δεν κρύβεται και δεν θα κρυφτεί πίσω από καμία βουλευτική ασυλία».

Συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με αιχμή τα Τέμπη. Η συνεδρίαση θα συνεχίσει χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο κ. Καραμανλής ξεκινόντας την ομιλία του είπε: «Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να σκύψω με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη όσων χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και σε όσους . Δεν υπάρχει κανείς άλλος που να θέλει να λάμψει η αλήθεια περισσότερο από εμένα. Έχω πάρει μια απόφαση. Να τοποθετούμε μόνο θεσμικά. Για αυτό από τον Οκτώβριο είχα ζητήσει από όσους με κατηγορούν να καταθέσουν πρόταση σύστασης επιτροπής για τα Τέμπη. Με σοβαρότητα, θεσμικά εδώ στη Βουλή. Όχι στα λαϊκά δικαστήρια. Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία».

«Η ΝΔ δεν έκανε ποτέ τυμβωρυχία μετά το Μάτι ή τη Μάνδρα. Κριτική κάναμε. Δεν επιδιώξαμε την εξόντωση των αντιπάλων. Με την πρόταση δυσπιστίας έπεσαν οι μάσκες. Θέλετε να μιλήσουμε για την αλήθεια. Σύμβαση 717 η αντιπολίτευση με κατηγορεί γιατί η σύμβαση ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 και όχι νωρίτερα. Κάτι που εάν το έκανα δεν θα είχαμε όχι μόνο ολοκληρωμένο έργο, σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση, αλλά ούτε σύμβαση. Αποφασίστε για τι πράγμα φταίει η Κυβέρνηση. Που ολοκληρώθηκε ή που δεν ολοκληρώθηκε η σύμβαση».

«Πότε έπρεπε να ολοκληρωθεί η 717; Το 2016. Τον Σεπτέμβριο του 2023 αφού παραλάβαμε το έργο κολλημένο. Το προχωρήσαμε αποφασιστικά και τελικά ολοκληρώθηκε από την Κυβέρνηση της ΝΔ παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Αν κάποιοι καθυστέρησαν ήταν όσοι είχαν την ευθύνη νωρίτερα. Ούτε την τελείωσαν, όμως ούτε την σταμάτησαν και ενέπλεξαν το δημόσιο σε μία περιπέτεια. Το είχαν καταστήσει υπαίτιο των καθυστερήσεων. Όταν έφτασε στα χέρια μου η σύμβαση όφειλα να την συνεχίσω και να την ολοκληρώσω».

«Ήταν πολλά τα μοιραία λάθη, όχι ένα δυστυχώς. Δεν είναι θεωρία, αλλά βασίζεται σε ομολογία. Επτά φορές παραβιάστηκε ο γενικός κανονισμός κυκλοφορίας. Αυτός που οι ειδικοί χαρακτήρισαν ως το ευαγγέλιο του σιδηροδρόμου. Αυτό προκάλεσε το ατύχημα. Όλα αυτά τα γνωρίζετε, όπως γνωρίζετε ότι παρουσιάζετε στους πολίτες ως αυτονόητα συστήματα που υπάρχουν στο 15% του ευρωπαϊκού σιδηροδρόμου».

«Κατηγορείται εμένα για συγκάλυψη, ενώ παραιτήθηκα αμέσως. Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη. Συγκάλυψη είναι να διασπείρεις ψευδές ειδήσεις για να επιβιώνεις πολιτικά. Να πατάς στον ανθρώπινο πόνο. Να διαχέεις το μίσος από σκοτεινούς οργανισμούς στο διαδίκτυο. Ακούω τόσες αναφορές που γίνονται σε μένα. Νομίζετε ότι δεν πονάω; Νομίζετε ότι περνάει έστω μια μέρα που δεν το σκέφτομαι;».

«Από την πρώτη στιγμή τόσο εγώ όσο και ο πρωθυπουργός βρεθήκαμε στο σημείο. Αυτές οι εικόνες δε θα σβήσουν ποτέ από τη μνήμη μου. Εμείς δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο όπως έκαναν άλλοι στο Μάτι. Δεν θα μπορούσα να πω ποτέ ότι τα έκανα όλα σωστά. Δεν καταφέραμε να ξεριζώσουμε νοσηρές νοοτροπίες οι οποίες είναι πολλές στο δημόσιο τομέα».

«Οι ίδιοι που με κατηγορούσαν ότι κρύβομαι, είναι οι ίδιοι που με κατηγόρησαν επειδή έκανα δήλωση με τη συμπλήρωση ενός χρόνου. Οι ίδιο που δεν έχουν αφήσει ποτέ καμία καρέκλα και δεν έχουν αναγνωρίσει ποτέ καμία ευθύνη λένε ότι είναι προσχηματική η δική μου παραίτηση.

Πρώτα μου είπαν ότι δεν έχω δικαίωμα να θέσω υποψηφιότητα. Μετά επιτέθηκαν στις Σέρρες. Έφτασαν στο σημείο πρώην πρωθυπουργός να κατέβει υποψήφιος στις Σέρρες και όταν οι πολίτες με τίμησαν με την ψήφο τους έριξαν λάσπη στο εκλογικό σώμα.

Είπαν ότι δήθεν θέλω την έδρα για να έχω βουλευτική ασυλία και ξέρετε ότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν κρύφτηκα και δεν κρύβομαι πίσω από τη βουλευτική ασυλία. Καμία βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη».

«Όλοι γνωρίζετε τι παραλάβαμε το 2019 στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Όλοι γνωρίζουν τι προσπάθειες καταβάλαμε. Έργα συντήρησης, προσλήψεις, αυξήσεις στον προϋπολογισμό του οργανισμό».

Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.