Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Χάθηκαν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής στα Τέμπη» (vid)

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Χάθηκαν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής στα Τέμπη» (vid)
Με όπλο της 1.300.000 πολίτες που στέκονται στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών, σηκώθηκε σήμερα όρθια  μπροστά στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου και ζήτησε δικαίωση.

H Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου οικογενειών θυμάτων των Τεμπών, καθήλωσε ενώπιον της επιτροπής αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Να μου επιτραπεί να μιλήσω όρθια από σεβασμό στους νεκρούς. Αξιότιμο προεδρείο, στέκομαι όρθια παίρνοντας το βάρος μιας ευθύνης. Ευθύνη όχι ως μάνα και πρόεδρος αλλά πολιτών που υπέγραψαν και η ψυχή τους είναι μαζί μας», είπε αρχικά.

«Εδώ μας οδήγησαν κακοί χειρισμοί και μεθοδεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης που προσβάλει μνήμη νεκρών μας. Εδώ μας έφερε η κατάρρευση εμπιστοσύνης για την ορθή λειτουργία των θεσμών. Δεν επιτρέπουμε να νομιμοποιείται η ατιμωρησία».

Όπως ανέφερε στο Mega, οι υπογραφές των Ελλήνων πολιτών είναι ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια τους, σε μία Ευρώπη συγκλονισμένη από την τραγωδία.

«Οι υπογραφές είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο. Ασκούν πίεση. Σίγουρα. Είναι πολύ βοηθητικό για εμάς. Από την αρχή λέγαμε πως δεν είμαστε μόνο μας. Είμαστε πάρα πολλοί Έλληνες που θέλουμε να επανέλθει το κράτος δικαίου», τόνισε.

«Κατά τη σύγκρουση εύφλεκτες και παράνομες ουσίες προκάλεσαν τεράστια έκρηξη που κατέκαψε τους περισσότερους. Το φορτίο αυτό δεν ήταν καν δηλωμένο. Μέσα σε 5 μέρες μετακίνησαν τα συντρίμμια και επιχωμάτωσαν πλήρως την περιοχή. Χάθηκαν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής. Καμία παρέμβαση Εισαγγελέα και Ανακριτή. Παρά 6 μήνες μετά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μας προέτρεψε "να ζητήσουμε βοήθεια από την εκκλησία"», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

«Ουσιαστικά ζητάμε από το ευρωκοινοβούλιο να είναι το εποπτικό όργανο στο θέμα των Τεμπών», είπε η Μαρία Καρυστιανού.

Στο πλαίσιο της ομιλίας της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο προβλήθηκε ένα βίντεο με αναδρομή στα τραγικά γεγονότα, από τη στιγμή της μοιραίας σύγκρουσης μέχρι την πορεία στήριξης, με τη συμπλήρωση του 1 έτους από το δυστύχημα όταν τα ονόματα των νεκρών γράφτηκαν στην πλατεία Συντάγματος.

Συγκινημένοι οι άνθρωποι της επιτροπής ανακοίνωσαν την απόφαση. Ομόφωνα «Ναι» στο αίτημα της Μαρίας Καρυστιανού. Ομόφωνα «Ναι» στο αίτημα των οικογενειών των θυμάτων και των πολιτών που υπέγραψαν το ψήφισμα ζητώντας δικαίωση.

Από την αρχή της συνεδρίασης η Πρόεδρος της επιτροπής τόνισε ότι υπάρχει διακομματική συναίνεση – όλοι χειροκρότησαν και στήριξαν την ομιλία της κας Καρυστιανού, η οποία μίλησε όρθια προς σεβασμό στους νεκρούς της τραγωδίας.