Υπόθεση Κολωνού: Αποδοκιμάζουν την εισαγγελική πρόταση Βασίλης Κικίλιας και Ντόρα Μπακογιάννη (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Υπόθεση Κολωνού: Αποδοκιμάζουν την εισαγγελική πρόταση Βασίλης Κικίλιας και Ντόρα Μπακογιάννη (vid)
Θύελλα αντιδράσεων στην κοινωνία έχει προκαλέσει η πρόταση της εισαγγελέως για την υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό.

Την απαλλαγή λόγω αμφιβολιών του κατηγορούμενου για τον βιασμό της 12χρονης από τον Κολωνό, καθώς και για μαστροπεία σε οίκους ανοχής μέσω εξαναγκασμού με αποκόμιση πορνικών εσόδων, ζήτησε από τους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο Εισαγγελέας Έδρας.

Η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις αφού πρόκειται για ένα 12χρονο παιδί που έχει βιαστεί, ωστόσο την τελική απόφαση θα την λάβουν οι δικαστές.

Την εισαγγελική πρόταση αποδοκίμασαν ο Βασίλης Κικίλιας με ανάρτησή του στο Twitter (X), αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας έγραψε χαρακτηριστικά: «Ο καθένας και η καθεμία μπορεί να εισηγείται ό,τι θέλει, αλλά κρίνεται γι' αυτό όπως όλοι μας. Όμως για τον βιασμό και την μαστροπεία σε βάρος ενός παιδιού, αποφασίζουν οι δικαστές και το σώμα ενόρκων. Κανείς άλλος».

Η Ντόρα Μπακογιάννη επίσης πήρε θέση και εξέφρασε την αγανάκτησή της για την πρόταση της εισαγγελέως.

Συγκεκριμένα έκανε μια ανάρτηση στο Χ στην οποία ξεκινάει με το ερώτημα «12 χρονών συναίνεσε;».

Η ανάρτησή της

«12 χρονών συναίνεσε;

Η Οδηγία 2011/93 για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας ορίζει την ηλικία σεξουαλικής συναίνεσης ως «η ηλικία κάτω από την οποία, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, απαγορεύεται η συμμετοχή σε σεξουαλικές δραστηριότητες με παιδί».

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2007 για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση (Σύμβαση Λανζαρότε) ζητά από τα συμβαλλόμενα κράτη να ορίσουν ένα ελάχιστο όριο ηλικίας για τη σεξουαλική συναίνεση, κάτω από το οποίο απαγορεύεται η συμμετοχή σε σεξουαλικές δραστηριότητες με ένα παιδί. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η ηλικία συναίνεσης είναι γενικά τα 15 έτη».