Μοναδικό περιστατικό στην Κίνα: Επιβάτης έριξε κέρματα στον κινητήρα αεροπλάνου για «καλή τύχη»

Επιμέλεια: Newsroom
Μοναδικό περιστατικό στην Κίνα: Επιβάτης έριξε κέρματα στον κινητήρα αεροπλάνου για «καλή τύχη»
Απίστευτο είναι το περιστατικό που έλαβε μέρος σε αεροδρόμιο της Κίνας. Ένας επιβάτης λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο πέταξε κέρματα στον κινητήρα για «καλή τύχη».

Ένα περίεργο περιστατικό σε κινεζικό αεροδρόμιο οδήγησε σε σημαντική καθυστέρηση της πτήσης CZ8805 της China Southern Airlines, αναδεικνύοντας το διαρκές ζήτημα των προληπτικών πρακτικών που επηρεάζουν την ασφάλεια των αερομεταφορών. Την Τετάρτη (6/3), η πτήση, η οποία ήταν προγραμματισμένη να αναχωρήσει από τη Σάνια για το Πεκίνο στις 10 π.μ. τοπική ώρα, αναβλήθηκε για περισσότερες από τέσσερις ώρες λόγω της αντισυμβατικής προσπάθειας ενός επιβάτη να εξασφαλίσει ένα ασφαλές ταξίδι, ρίχνοντας κέρματα στον κινητήρα του αεροσκάφους.

Οι πλατφόρμες παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24 και Flight Aware κατέγραψαν την καθυστέρηση, με το αεροσκάφος να αναχωρεί τελικά περίπου στις 14:16 τοπική ώρα. Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησαν ένα βίντεο στο οποίο μια αεροσυνοδός ανακρίνει τον εμπλεκόμενο επιβάτη σχετικά με το περιστατικό. Ο επιβάτης, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, παραδέχτηκε ότι πέταξε «τρία έως πέντε» κέρματα στον κινητήρα, μια ομολογία που οδήγησε στη μετέπειτα σύλληψή του από την αστυνομία του αεροδρομίου, σύμφωνα με αναφορές της China Southern Airlines.

Η έννοια της ρίψης κερμάτων για καλή τύχη, ενώ παραδοσιακά συνδέεται με καλοπροαίρετα πλαίσια, εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους όταν εφαρμόζεται λανθασμένα σε εξελιγμένα μηχανήματα όπως οι κινητήρες αεροπλάνων. Η κατάποση ξένων αντικειμένων σε έναν κινητήρα μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές βλάβες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των επιβατών και του πληρώματος.

Η China Southern Airlines αντέδρασε αμέσως στην κατάσταση, πραγματοποιώντας ενδελεχή έλεγχο ασφαλείας, κατά τη διάρκεια του οποίου επιβεβαίωσε την ανάκτηση των νομισμάτων. Η ομάδα συντήρησης ανέλαβε μια ολοκληρωμένη επιθεώρηση ασφαλείας για να διασφαλίσει ότι το αεροσκάφος παρέμενε απαλλαγμένο από οποιαδήποτε ζητήματα ασφαλείας, δίνοντας τελικά την άδεια απογείωσης της πτήσης μετά τη μεγάλη καθυστέρηση.

Το περιστατικό αυτό αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση της κρίσιμης σημασίας της τήρησης των πρωτοκόλλων αεροπορικής ασφάλειας και των πιθανών συνεπειών της παραβίασης των εν λόγω κατευθυντήριων γραμμών.