Η πιο επικίνδυνη πόλη του κόσμου βυθίζεται στο απόλυτο χάος: Συμμορίες εισέβαλλαν στις φυλακές και απελευθέρωσαν 4.000 κρατούμενους (vid)

Κώστας Μιχαήλ
Η πιο επικίνδυνη πόλη του κόσμου βυθίζεται στο απόλυτο χάος: Συμμορίες εισέβαλλαν στις φυλακές και απελευθέρωσαν 4.000 κρατούμενους (vid)
Η πρωτεύουσα του Πορτ-ο-Πρενς, που έχει χαρακτηριστεί ως η «πιο επικίνδυνη πόλη του κόσμου», έχει βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο μετά από πολυήμερες επιθέσεις των ένοπλων συμμοριών.

Ο επικεφαλής συμμορίας στη Αϊτή Τζίμι Σεριζιέ, γνωστός ως Μπάρμπεκιου, ορκίστηκε να εκδιώξει τον πρωθυπουργό της χώρας, καθώς η έξαρση της βίας από τις συμμορίες έχει βυθίσει το έθνος της Καραϊβικής στο χάος.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε μετά την απόδραση χιλιάδων «επικίνδυνων» κρατουμένων από τις δύο μεγαλύτερες φυλακές της Αϊτής το Σαββατοκύριακο, όταν ένοπλες συμμορίες εξαπέλυσαν σειρά συντονισμένων επιθέσεων που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον δώδεκα νεκρούς.

Το Πορτ-ο-Πρενς εξουσιάζεται από 200 ανελέητες συμμορίες, οι οποίες προκαλούν τρόμο στους κατοίκους, βιάζουν, βασανίζουν και σκοτώνουν χωρίς έλεος. Για πάνω από δύο χρόνια, οι αντιμαχόμενες φατρίες έχουν διαλύσει την πόλη και έχουν μετατρέψει κάθε μέρα σε έναν απίστευτο αγώνα επιβίωσης.

Η Αϊτή καταγράφεται ως μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου, ενώ η πρωτεύουσά της φιγουράρει στην κορυφή των πιο επικίνδυνων πόλεων, καθώς το ποσοστό των ανθρωποκτονιών της εκτοξεύεται στα ύψη.

Ωστόσο, η επίθεση στο Εθνικό Σωφρονιστικό Κατάστημα το βράδυ του Σαββάτου ήταν ένα μεγάλο σοκ για τους Αϊτινούς, οι οποίοι μπορεί να έχουν συνηθίσει να ζουν σε μια εμπόλεμη ζώνη αλλά δεν ήταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο.

Η 72ωρη κατάσταση έκτακτης ανάγκης ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής, καθώς η κυβέρνηση υποσχέθηκε στον λαό της να βρει τους δολοφόνους, τους απαγωγείς και άλλους εγκληματίες που δραπέτευσαν μαζικά από τις φυλακές.

Η κυβέρνηση της Αϊτής δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας «έλαβαν εντολή να χρησιμοποιήσουν όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν για να επιβάλουν την απαγόρευση κυκλοφορίας και να συλλάβουν όσους την παραβιάζουν».

Το διάταγμα έκτακτης ανάγκης εκδόθηκε μετά από αυτό που οι αρχές αποκάλεσαν «σφαγή» κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η οποία σηματοδότησε ένα νέο κύκλο αίματος.

@Photo credits: Associated Press