Δημοσιογράφος κατάφερε να μπει στη πιο σκληρή φυλακή του κόσμου: «Εδώ δεν κοιμάται κανείς» (vid)

Δημοσιογράφος κατάφερε να μπει στη πιο σκληρή φυλακή του κόσμου: «Εδώ δεν κοιμάται κανείς» (vid)
Μια φουτουριστική φυλακή είναι «η απάντηση στο τεράστιο πρόβλημα των συμμοριών του Ελ Σαλβαδόρ», λέει ο πρόεδρος της χώρας, με τις ΜΚΟ και τους δικηγόρους να την χαρακτηρίζουν απάνθρωπη και φρικτή

Ένας δημοσιογράφος κατάφερε να μπει στο εσωτερικό μιας φοβερής υπερ-φυλακής υψηλής ασφαλείας που φιλοξενεί χιλιάδες γκάνγκστερ. Ο Σαλβαδοριανός ρεπόρτερ Rubén Díez ξεναγήθηκε στη φουτουριστική, ολόλευκη φυλακή. Ήταν ο πρώτος επισκέπτης της φυλακής από τότε που χτίστηκε.

Ο διευθυντής Belarmino Garcia δήλωσε ότι δεν υπάρχει ελπίδα επανένταξης για τους φυλακισμένους και οι κρατούμενοι θα παραμείνουν στη φυλακή για το υπόλοιπο της τους ζωής. «Πρόκειται για καθεστώς μέγιστης ασφάλειας», είπε. «Δεν υπάρχει επισκεπτηρίο για αυτούς».

Ο πρόεδρος Bukele πριν λίγους μήνες κατήργησε τη νομοθεσία σχετικά με ανθρώπινα δικαιώματα των φυλακισμένων προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τις συμμορίες και να τις τρομοκρατήσει. Ο Díez λέει ότι ορισμένοι από τους κρατούμενους έχουν κλειδωθεί στη φυλακή με ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία εναντίον τους. Ο ίδιος εξήγησε στο βίντεο του: «Αν έχεις τατουάζ συμμορίας, τότε είσαι μέλος συμμορίας. Θεωρείται δεδομένο ότι έχεις διαπράξει φόνο - δεν χρειάζονται άλλες αποδείξεις».

fulaki

Αφού ανακοίνωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης, ο Μπουκέλε διέταξε τον στρατό να «τελειώσει» τις συμμορίες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη περίπου 55.000 ύποπτων μελών συμμοριών. Παιδιά ηλικίας μόλις 12 ετών μπορούν πλέον να δικάζονται και για την πιθανή συμμετοχή τους σε συμμορίες! Έτσι, τουλάχιστον 1.600 παιδιά έχουν συλληφθεί από την τροποποίηση του νόμου αυτού από τον Νοέμβριο του 2022.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταγγείλει τη βίαιη καταστολή, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Σαλβαδόρ για «αυθαίρετες συλλήψεις, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση κρατουμένων και σημαντικές παραβιάσεις της δέουσας διαδικασίας».

fulaki

Σε αντίθεση με άλλες φυλακές του Σαλβαδόρ, η CECOT έχει μέλη και των δύο μεγάλων εγκληματικών συμμοριών - των ομάδων MS-13 και Barrio 18 - αναμεμειγμένα μαζί στα τεράστια κελιά του. Τα αφεντικά των συμμοριών έχουν συμφωνήσει ότι δεν θα υπάρχει βία μέσα στο κτίριο.

Αλλά ακόμη κι έτσι, οι άνδρες δεν έχουν τίποτα στα κελιά τους που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο. Ακόμα και ποτήρια με νερό τους παραδίδονται έξω από τα κάγκελα υπό αυστηρή επίβλεψη.

Κάθε κελί έχει δύο τουαλέτες, δύο νιπτήρες και 80 κουκέτες που δεν έχουν στρώματα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Rubén, κανένας από τους κρατούμενους δεν κοιμόταν παρά το γεγονός ότι ήταν αργά το βράδυ. Αντιθέτως, σειρά επί σειράς από πρόσωπα με τατουάζ κοιτούσαν άναυδα τις κάμερες.