Η Γερμανία νομιμοποίησε το κάπνισμα και την καλλιέργεια κάνναβης - Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Επιμέλεια: Newsroom
Η Γερμανία νομιμοποίησε το κάπνισμα και την καλλιέργεια κάνναβης - Τι προβλέπει ο νέος νόμος
Οι Γερμανοί θα μπορούν νόμιμα να κατέχουν αρκετά μεγάλη ποσότητα κάνναβης, αλλά η απόκτησή της δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Η Γερμανία ψήφισε επίσημα ένα νομοσχέδιο που καθιστά νόμιμη τη χρήση κάνναβης στη χώρα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Το κάπνισμα κάνναβης σε πολλούς δημόσιους χώρους θα καταστεί νόμιμο από την 1η Απριλίου, αν και οι χώροι κοντά σε σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις θα είναι μεταξύ εκείνων όπου εξακολουθεί να θεωρείται παράνομο. Οι Γερμανοί θα μπορούν επίσης να καλλιεργούν μέχρι τρία δικά τους φυτά κάνναβης, αλλά η αγορά του ναρκωτικού από αλλού θα περιορίζεται σημαντικά.

Οι κάτοικοι που είναι ηλικίας 18 ετών και άνω θα μπορούν από την 1η Ιουλίου να συμμετέχουν σε μη κερδοσκοπικές «λέσχες κάνναβης», αν και οι λέσχες αυτές θα μπορούν να έχουν το πολύ 500 μέλη η καθεμία. Σύμφωνα με το bbc, οι λέσχες θα μπορούν επίσης να καλλιεργούν φυτά κάνναβης για να καταναλώνουν τα μέλη τους, ενώ τα μέλη θα μπορούν να αγοράζουν από τη λέσχη τους το πολύ 25 γραμμάρια κάνναβης την ημέρα και μέχρι 50 γραμμάρια το μήνα.

1

Στην ουσία οι Γερμανοί θα μπορούν νόμιμα να κατέχουν αρκετά μεγάλη ποσότητα κάνναβης, αλλά η απόκτησή της δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Το νομοσχέδιο, ωστόσο, παραμένει αμφιλεγόμενο, όπως επισημαίνουν τα γερμανικά ΜΜΕ προβάλλοντας τους ενδοιασμούς των γιατρών που προειδοποιούν ότι, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των νέων, καθώς θα καταστήσει το ναρκωτικό πιο προσιτό αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εθισμού.

Η ιατρική κοινότητα εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με το κατά πόσο οι νέοι γνωρίζουν επαρκώς τους κινδύνους της κάνναβης με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα επισημαίνοντας ότι ο εγκέφαλος ωριμάζει μέχρι την ηλικία των 25 ετών, κατά συνέπεια η συχνή χρήση κάνναβης στους νέους μπορεί να οδηγήσει σε δια βίου συνέπειες και ενδεχόμενες βλάβες.