Ο καιρός: Έρχεται «γραμμή λαίλαπας», πότε θα «χτυπήσει» την Αττική

Επιμέλεια: Newsroom
Ο καιρός: Έρχεται «γραμμή λαίλαπας», πότε θα «χτυπήσει» την Αττική
Αλλάζει θεαματικά το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ώρες σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο

Για ένα καιρικό φαινόμενο υπό τον όρο «γραμμή λαίλαπας» το οποίο θα «σαρώσει» την Αττική με βροχές και καταιγίδες από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Καλλιάνος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων Mega, ο καιρός την Κυριακή (11/02) θα είναι άστατος με καταιγίδες να σημειώνονται στα δυτικά και βροχές στα βόρεια.

Μάλιστα, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, ένα φαινόμενο το οποίο ονομάζεται «γραμμή λαίλαπας» θα φέρει καταιγίδες σε ευθεία γραμμή από την περιοχή περίπου των Κυθήρων μέχρι και τη Σκύρο, που θα κινηθούν από τις περιοχές της Κεντρικής Ελλάδος, νοτιοανατολικότερα και θα περάσουν περίπου μετά τα μεσάνυχτα πάνω από την Αττική.

Τι είναι η γραμμή λαίλαπας

O όρος γραμμή λαίλαπας αναφέρεται σε καταιγίδες που είναι οργανωμένες κατά μήκος μιας γραμμής ή ζώνης και συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

1

Στα μέσα γεωγραφικά πλάτη συνήθως η γραμμή λαίλαπας σχηματίζεται στο θερμό τομέα των μετωπικών υφέσεων μπροστά από το ψυχρό μέτωπο.

Η δημιουργία της γραμμής λαίλαπας συνδέεται με την κυματοειδή μορφή που παίρνει η ροή του αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα μπροστά από το ψυχρό μέτωπο, όπως συμβαίνει στην υπήνεμη πλευρά μιας οροσειράς με τα κύματα όρους.

Δείτε παρακάτω ένα απλό και κατανοητό βίντεο για να καταλάβετε τι είναι η γραμμή λαίλαπας (MetOffice).