Φονικές πυρκαγιές στη Χιλή: Πάνω από 64 οι νεκροί, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η χώρα

Επιμέλεια: Newsroom
Φονικές πυρκαγιές στη Χιλή: Πάνω από 64 οι νεκροί, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η χώρα
Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις δασικές πυρκαγιές που σαρώνουν την περιφέρεια του Βαλπαραΐσο.

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις δασικές πυρκαγιές που σαρώνουν την περιφέρεια του Βαλπαραΐσο στην κεντρική Χιλή, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Γκαμπριέλ Μπόριτς, διευκρινίζοντας ότι ο νέος απολογισμός αναμένεται να "αυξηθεί σημαντικά".

«Δυστυχώς μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχουν 64 νεκροί. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, γνωρίζουμε ότι θα αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Μπόριτς σε τηλεοπτική του ομιλία προς το έθνος από την πόλη Κιλπουέ, που βρίσκεται στα περίχωρα της Βίνια ντελ Μαρ, γειτονιές της οποίας απανθρακώθηκαν.

1

Στην Κιλπουέ, σχεδόν 90 χλμ. βορειοδυτικά του Σαντιάγο, μια ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου μπόρεσε να δει ολόκληρες γειτονιές και αυτοκίνητα απανθρακωμένα. Εκεί, χιλιάδες κάτοικοι έμειναν εγκλωβισμένοι για αρκετές ώρες την Παρασκευή, καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν με το αυτοκίνητο.

Οι φωτιές καίνε με τη μεγαλύτερη ένταση γύρω από την πόλη Viña del Mar, όπου ένας βοτανικός κήπος που ιδρύθηκε το 1931 καταστράφηκε από τις φλόγες.

Επίσης, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 1.600 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς σπίτια.

2

Φλόγες και καπνοί στο ανατολικό άκρο της πόλης έχουν εγκλωβίσει αρκετού ανθρώπους στα σπίτια τους. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 200 ​​άνθρωποι αγνοούνται στη Viña del Mar και στη γύρω περιοχή. Η πόλη των 300.000 κατοίκων είναι ένα δημοφιλές παραλιακό θέρετρο.

Οι αξιωματούχοι ζητούν από τους ανθρώπους στις πληγείσες περιοχές να εκκενώσουν τα σπίτια τους το συντομότερο δυνατό, ενώ όσοι βρίσκονται μακριά από τις πυρκαγιές καλούνται να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη τραγωδία που βιώνουμε μετά τον σεισμό του 2010», δήλωσε ο Μπόριτς, αναφερόμενος στον σεισμό μεγέθους 8,8 βαθμών τον οποίο ακολούθησε τσουνάμι στις 27 Φεβρουαρίου του 2010, με περισσότερους από 500 νεκρούς και πολλές καταστροφές.