Ikigai: Το μυστικό για μια ευτυχισμένη και επιτυχημένη ζωή (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Ikigai: Το μυστικό για μια ευτυχισμένη και επιτυχημένη ζωή (vid)
Η έννοια αυτή εκτείνεται πολύ πέρα από τα απλά επαγγελματικά επιτεύγματα ή την υλική επιτυχία, περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της ζωής.

Τον τελευταίο καιρό, ο κόσμος έχει στρέψει το βλέμμα του σε μια συναρπαστική πτυχή της ιαπωνικής κουλτούρας, μια έννοια γνωστή ως «ikigai». Ο όρος αυτός, που βρίσκει βαθιά απήχηση στο ιαπωνικό ήθος, αποκτά πλέον παγκόσμια αναγνώριση ως το μυστικό για μια χαρούμενη και γεμάτη ζωή.

Το Ikigai, ένας όρος που ενσωματώνεται άψογα σε διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής στην Ιαπωνία, είναι δύσκολο να μεταφραστεί άμεσα στα αγγλικά. Ωστόσο, η πλησιέστερη ερμηνεία του περιστρέφεται γύρω από την ιδέα του να έχει κανείς έναν σκοπό ή ένα πάθος που προσδίδει στη ζωή του αξία και χαρά. Η έννοια αυτή εκτείνεται πολύ πέρα από τα απλά επαγγελματικά επιτεύγματα ή την υλική επιτυχία, περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της ζωής, από τις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους μέχρι τα προσωπικά χόμπι και πάθη.

Η αύξηση της παγκόσμιας απήχησης του ikigai μπορεί να αποδοθεί στην αυξανόμενη γοητεία του ιαπωνικού πολιτισμού και στην αναζήτηση ενός πιο ουσιαστικού και ισορροπημένου τρόπου ζωής. Σε έναν κόσμο όπου το άγχος και η εξουθένωση είναι όλο και πιο συνηθισμένα φαινόμενα, το ikigai προσφέρει μια αναζωογονητική προοπτική για τη ζωή, δίνοντας έμφαση στην ισορροπία, τον σκοπό και την ευτυχία. Αυτή η ολιστική προσέγγιση της ζωής βρίσκει απήχηση σε ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες και κοινωνικά στρώματα, που αναζητούν μια βαθύτερη αίσθηση ολοκλήρωσης.

Το Ikigai δεν είναι η μόνη ιαπωνική έννοια που έχει αποκτήσει διεθνή φήμη. Λέξεις όπως το «mottainai», που εκφράζει το αίσθημα λύπης για τη σπατάλη και το «kawaii» που δηλώνει τη χαρά, έχουν επίσης γίνει γνωστά στο παγκόσμιο λεξιλόγιο. Κάθε μία από αυτές τις έννοιες προσφέρει ένα μοναδικό παράθυρο στο πλούσιο μωσαϊκό της ιαπωνικής κουλτούρας και φιλοσοφίας, παρέχοντας πληροφορίες για έναν τρόπο ζωής που εξισορροπεί την απλότητα, την αποτελεσματικότητα και τη χαρά.

Η υιοθέτηση των αρχών του ikigai δεν απαιτεί δραστικές αλλαγές στη ζωή του ατόμου. Αντίθετα, περιλαμβάνει μια προσεκτική προσέγγιση των καθημερινών δραστηριοτήτων, την εύρεση χαράς και σκοπού στα μικρά πράγματα και την καλλιέργεια σχέσεων και παθών. Ευθυγραμμίζοντας τις καθημερινές ενέργειες με το ikigai, τα άτομα μπορούν να ξεκινήσουν μια πορεία προς μια πιο ικανοποιημένη και υγιή ύπαρξη.