Μυστήριο στην Ιαπωνία: Χιλιάδες νερκά ψάρια ξεβράστηκαν σε ακτή παραλίας (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Μυστήριο στην Ιαπωνία: Χιλιάδες νερκά ψάρια ξεβράστηκαν σε ακτή παραλίας (vid)
Το ασυνήθιστο αυτό περιστατικό έχει προκαλέσει αμηχανία αλλά και ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν έχουν ξαναδεί τέτοιο γεγονός.

Σε ένα αινιγματικό και ανησυχητικό περιβαλλοντικό γεγονός, χιλιάδες νεκρά ψάρια βρέθηκαν ξεβρασμένα κατά μήκος μιας παραλίας στο Hakodate που βρίσκεται στο βορειότερο σημείο της Ιαπωνίας.

Το περιστατικό, το οποίο συνέβη την Πέμπτη (7/12), άφησε ένα τμήμα της ακτογραμμής καλυμμένο κυρίως με σαρδέλες και μερικά σκουμπριά. Το ασυνήθιστο αυτό περιστατικό έχει προκαλέσει αμηχανία αλλά και ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν έχουν ξαναδεί τέτοιο γεγονός.

Τι προκάλεσε το θάνατο των ψαριών

Η ξαφνική εμφάνιση αυτών των νεκρών ψαριών προκάλεσε ένα κύμα εικασιών και ερευνών σχετικά με τις πιθανές αιτίες αυτού του μαζικού θανάτου. Ο Takashi Fujioka, ερευνητής στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας Hakodate, έχει προτείνει δύο κύριες υποθέσεις για αυτό το οικολογικό μυστήριο. Η μία πιθανότητα είναι ότι τα ψάρια πέθαναν λόγω έλλειψης οξυγόνου. Ο Fujioka προτείνει ότι ενώ κινούνταν σε πυκνά συγκεντρωμένες ομάδες, κάτι που είναι κοινή συμπεριφορά μεταξύ αυτών των ειδών, τα ψάρια θα μπορούσαν να έχουν εξαντλήσει το διαθέσιμο οξυγόνο, οδηγώντας στον θάνατό τους.

@skynews #Thousands of dead #fish washed up in #northern #Japan across a stretch of more than a #kilometre-long #beach. Watch more @Sky News ♬ original sound - Sky News

Μια άλλη θεωρία που διατυπώθηκε από τον Fujioka αφορά τα μεταναστευτικά μοτίβα αυτών των ψαριών. Εικάζει ότι οι σαρδέλες και τα σκουμπριά θα μπορούσαν να έχουν εισέλθει κατά λάθος σε ψυχρότερα νερά κατά τη διάρκεια της μετανάστευσής τους, γεγονός που μπορεί να οδήγησε σε σοκ από την ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας. Επιπλέον, ο Fujioka έχει προτείνει την πιθανότητα τα ψάρια αυτά να καταδιώκονταν από μεγαλύτερα αρπακτικά, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν και τελικά να προσαράξουν στην παραλία.

Οι τοπικές αρχές συμβούλευσαν τους κατοίκους να μην καταναλώνουν τα ψάρια, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με την αιτία θανάτου και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Το περιστατικό προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Ερευνητές και περιβαλλοντικοί εμπειρογνώμονες παρακολουθούν στενά την κατάσταση, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους βαθύτερους λόγους που οδήγησαν σε αυτό το περιστατικό και να αξιολογήσουν τις ευρύτερες επιπτώσεις του στη θαλάσσια ζωή και τις παράκτιες κοινότητες.