Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία και αν θα επηρεάσει την Ελλάδα: «Έτοιμο να σπάσει το ρήγμα της Ανατολίας» (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία και αν θα επηρεάσει την Ελλάδα: «Έτοιμο να σπάσει το ρήγμα της Ανατολίας» (vid)
Την ανησυχία του μετά τον σημερινό σεισμό στην Τουρκία εξέφρασε ο Ευθύμης Λέκκας.

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησε το πρωί της Δευτέρας (4/12) την Τουρκία, με τον Ευθύμη Λέκκα να εκφράζει την ανησυχία του μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η ανησυχία ουσιαστικά αυξάνεται, δεδομένου ότι ναι μεν έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό σεισμό, ένα σεισμό της τάξεως των 5,2 βαθμών, επιφανειακό σεισμό, αλλά ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε όχι στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, αλλά σε ένα παράλληλο ρήγμα το οποίο αρχίζει από το Ισμίτ και διέρχεται από την Προύσα. Το ρήγμα αυτό είχε δώσει το 1999 το μεγάλο σεισμό των 7,4 βαθμών και στη συνέχεια των 6,8 βαθμών», ανέφερε ο πρόεδρος ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών

Και πρόσθεσε: «Είναι σε κομβικό σημείο αυτός ο σεισμός. Είναι δηλαδή σε ένα κλάδο του ρήγματος που έσπασε αυτό το χρονικό διάστημα πριν 20 λεπτά περίπου, έδωσε το σεισμό των 5,2 βαθμών και δείχνει ουσιαστικά ότι είναι ώριμο πλέον το ρήγμα να σπάσει».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης όχι για την Ελλάδα. Θα πρέπει να γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και μετά να εκτιμήσουμε το αν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος όπως επηρεάστηκε το 1999. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη, στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας θα επηρεάσει και την Ελλάδα. Τον επηράσε το 1999 αλλά είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά».