«Fire rainbow»: Το αλλιώτικο ουράνιο τόξο που εμφανίστηκε στον ουρανό της Κύπρου

Επιμέλεια: Newsroom
«Fire rainbow»: Το αλλιώτικο ουράνιο τόξο που εμφανίστηκε στον ουρανό της Κύπρου
Ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο εμφανίστηκε στον ουρανό της Κύπρου.

Οι κάτοικοι και οι τουρίστες στην Κύπρο έζησαν μια θεαματική επίδειξη της παλέτας της φύσης, καθώς ένα «ουράνιο τόξο φωτιάς» (fire rainbow) κόσμησε τον ουρανό, αφήνοντας τους θεατές με δέος μπροστά στα ζωντανά του χρώματα. Αυτό το οπτικό θέαμα έβαψε τον καταγάλανο ουρανό με ένα φάσμα χρωμάτων που συνήθως βλέπουμε σε ένα ουράνιο τόξο, αλλά με μια διαφορετική δομή.

Το οριζόντιο ουράνιο τόξο δεν είναι από μόνο του ένα σπάνιο γεγονός, αλλά απαιτεί ένα ακριβές σύνολο ατμοσφαιρικών συνθηκών για να εκδηλωθεί, γεγονός που το καθιστά ένα λιγότερο συχνά παρατηρούμενο φαινόμενο.

Το National Geographic έχει διευκρινίσει στο παρελθόν ότι για να εμφανιστεί ένα ουράνιο τόξο φωτιάς, ο ήλιος πρέπει να βρίσκεται σε γωνία 58 μοιρών ή υψηλότερη πάνω από τον ορίζοντα. Το πολύχρωμο τόξο παράγεται τότε όταν το ηλιακό φως διαθλάται, ή κάμπτεται, καθώς περνά μέσα από τους εξαγωνικούς παγοκρυστάλλους που υπάρχουν στα σύννεφα cirrus. Αυτά τα σύννεφα μεγάλου υψομέτρου, που συνήθως βρίσκονται σε ύψη μεγαλύτερα από 20.000 πόδια, είναι ο τέλειος καμβάς για μια τέτοια μαγευτική εμφάνιση.

Για την επιστημονική κοινότητα, τέτοια φαινόμενα αποτελούν υπενθύμιση της ομορφιάς και της πολυπλοκότητας των ατμοσφαιρικών διεργασιών της Γης.