Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Αυτός είναι ο μισθός του περιφερειάρχη και του δημάρχου σε όλη την Ελλάδα

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Αυτός είναι ο μισθός του περιφερειάρχη και του δημάρχου σε όλη την Ελλάδα
Υψηλές είναι οι αποδοχές που λαμβάνουν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και περιφερειάρχες συγκριτικά με τα δεδομένα που υπάρχουν στην αγορά εργασίας.

Ικανοποιητικές ή και αρκετά υψηλές μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος τις αποδοχές που λαμβάνουν σήμερα οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι περιφερειάρχες ειδικά αν συγκριθούν με τους μισθούς που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα.

Η αμοιβή των δημάρχων και των αντιδημάρχων έχουν σχέση με τον πληθυσμό του εκάστοτε δήμου, ενώ για τους περιφερειάρχες είναι σταθερός και...μεγάλος.

Καθήκοντα θα αναλάβουν επίσημα τον Ιανουάριο του 2024 και από εκείνη τη στιγμή και για πέντε χρόνια θα αμείβονται με συγκεκριμένο μισθολόγιο.

Ειδικότερα για τους δημάρχους μεγάλων πόλεων ο πληθυσμός των οποίων ξεπερνά τους 100.000 πολίτες, όπως δηλαδή ο δήμος Αθηναίων, ο μισθός είναι ισόποσος με το ενενήντα τοις εκατό (90%) των αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου. Αυτό σημαίνει ότι οι δήμαρχοι των μεγάλων δήμων αμείβονται με το ποσό των 4.275 ευρώ.

Πέρα από τον δήμο της Αθήνας πάνω από 100.000 πολίτες έχουν ακόμα 16 δήμοι της χώρας : Θεσσαλονίκης, Πάτρας , Πειραιά, Ηρακλείου, Λάρισας, Βόλου, Περιστερίου, Ρόδου, Ιωαννίνων, Χανίων, Αχαρνών, Νίκαιας, Χαλκίδας, Κέρκυρας, Εύοσμου, Καλλιθέας.

Τις 4.275 ευρώ φτάνει και ο μισθός του κάθε περιφερειάρχη.

Όσο για τους αντιπεριφερειάρχες, αλλά και τους αντιδημάρχους των μεγαλουπόλεων, παίρνουν 3.206 ευρώ και 2.137 ευρώ αντίστοιχα.

Σε μικρότερους δήμους με 20.000 έως 100.000 κατοίκους, η αμοιβή του δημάρχου είναι ισόποση με το εβδομήντα δύο τοις εκατό (72%) των των πάσης φύσεως αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου κι ανέρχεται στα 3.420,00 ευρώ.

Δείτε αναλυτικά τους μισθούς στον παρακάτω πίνακα:

1

Πηγή φωτό: Insider.gr